Genel SağlıkHABERLER

KAN ANONSLARI TARİHE KARIŞIYOR

Kızılay’ın hastaneler ile kan merkezleri arasında kuracağı bilgisayar ağı sayesinde tüm hastanelerin kan ihtiyacı anında tespit edilecek ve kan direkt hastaneye gönderilecek

Kızılay’ın gelecek yıl Ağustos ayında uygulamaya geçirmeyi planladığı sistem sayesinde hastaneler ve kan merkezleri bir bilgisayar ağıyla birbirlerine bağlanacak. Bu sayede tüm hastanelerin kan ihtiyacı tespit edilerek, bir hafta öncesinden hastanelere teslim edilecek.

Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, bu konudaki protokolün yakında Sağlık Bakanlığı ile imzalanacağını söyledi. Küçükali, “Hastaneler ihtiyaçları olan kanları kan gruplarıyla beraber miktarlarıyla bilgisayar ortamında Kızılay’ın kurmuş olduğu ağ vasıtasıyla bize bildirecekler. Biz de o ihtiyaçları onların istedikleri tarihlerde hastanelere teslim edeceğiz. Hasta sahibi de hiçbir şekilde kanla alakalı bir girişimde bulunmayacak” diye konuştu.

Öte yandan, bir kanun taslağı hazırlayıp bütün bakanlıklara ilettilerini belirten Kızılay Başkanı, kurumun aldığı yardım malzemelerinden ve bu malzemelerin ilgili yerlere ulaşımı sağlayan araçlardan vergi alınmamasını isteyeceklerini ifade etti. Küçükali, bu konuda Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’la da görüştüklerini ve mutabakat sağladıklarını belirtti.