Genel SağlıkHABERLER

BENLER BİR ÇEŞİT TÜMÖR

Uzmanlar, ben ve lekelerin, doğumda var olabildiği gibi, sonradan da gelişebildiğini, ve benlerin bir çeşit tümör olduğunu belirtiyor.

Denizli Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Figen Bilen, ergenlik çağından itibaren ciltteki benlerin haritasının çıkarılması gerektiğini belirtti.

Denizli Devlet Hastanesi bünyesinde faaliyete geçen Dermatoskop Bölümü’nün çalışmalarıyla ilgili gazetecilere bilgi veren Dr. Bilen, düzenli ben takibinin hayati önem taşıdığını söyledi.

Vücuttaki benlerin takibi için sadece gözle muayene olunmasının yeterli olmadığını, mutlaka daha ayrıntılı takipler gerektiğini ifade eden Bilen, dermatoskopun bu ayrıntıda hekimlerin işini kolaylaştırdığını bildirdi.

Dermatoskopun ciltteki ben hücrelerinden kaynaklanan kanserlere erken tanı konularak tedavi olanağı sağladığını belirten Bilen, “Ben çıkmayacak diye bir şey yok. Kişide olması gereken miktarda ben vardır. Ben ve lekeler, doğumda var olabildiği gibi, sonradan da gelişebilir. Benler bir çeşit tümördür. Önemli olan bu tümörlerin iyi veya kötü huylu olup olmadıklarını anlayabilmektir” dedi.

Özellikle ergenlik döneminden itibaren ciltteki benlerin haritasının çıkarılması gerektiğine işaret eden Bilen, “Kişinin yaşadığı bölgeye, genetik yapısına, aile öyküsüne, deri rengine, yaşına ve ben sayısına göre 3 ile 6 ay arasında bilgisayarlı ben haritası işlemi tekrarlanmalıdır” diye konuştu.

Bilen, ciltteki ben hücrelerinden gelen kötü huylu tümörlerin ”malign melonom” olarak da adlandırıldığını, bunların erken dönemde teşhis ve tedavisi yapılmadığında çok hızlı ilerleyip hastanın yaşamına mal olabildiğini kaydetti.