Genel SağlıkHABERLER

HAYATA BAKIŞ PROJESİ

AÇSAP Genel Müdürü Köse Erzurumda katıldığı tanıtımda: ‘ Her onbeş dakikada bir bebek ölüyor. En büyük nedeni, yetersiz beslenme ve anne sütü eksikliği ‘.dedi.

Projeyi Erzurum’da tanıtan ÇEV Başkanı Yaşer:’Sorunları,güneşin önünden geçen bulutlar gibi görüyoruz.Güneş sonunda mutlaka tüm parlaklığıyla ortaya çıkıyor’dedi.

Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) Başkanı Gülseven Yaşer, toplumda yaşanan bazı sorunları, güneşin önünden geçen bulutlar gibi gördüklerini belirterek, ”Güneş, sonunda mutlaka tüm parlaklığıyla ortaya çıkıyor” dedi.

Erzurum Polat Renaıssance Otel’de, Türkiye Üreme Sağlığı Programı kapsamında, ”Hayata Bakış Projesi”nin tanıtım toplantısı yapıldı.

AÇEV Başkanı Yaşer, toplantıda yaptığı konuşmada, sözkonusu projenin AB tarafından finanse edildiğini ve Sağlık Bakanlığı’nca yürütüldüğünü söyledi.

Üreme Sağlığı Programı’ndaki hedefin, 10-19 yaş grubu gençleri sağlıklı üreme konusunda bilgilendirmek olduğunu ifade eden Yaşer, bu kapsamda Erzurum’da da Gençlik Eğitim ve Kültür Merkezi oluşturulduğunu bildirdi.

Vakfın, toplumda çağdaş bir yaşam seviyesi oluşturmayı hedeflediğini belirten Gülseven Yaşer, bu konuda 1994 yılından bu yana mücadele ettiklerini söyledi.

Yaşer, özellikle gençlerin eğitimi ile ilgili önemli çalışmalar yaptıklarını, şimdiye kadar 15 bin öğrenciye burs verdiklerini bildirdi.

Çalışmalarda karşılaşılan sorunları güneşin önünden geçen bulutlar gibi gördüklerini ifade eden Gülseven Yaşer,”Bulutlar gittiğinde güneş yine tüm parlaklığıyla ortaya çıkacaktır. Karşılaştığımız ve karılaşacağımız sorunları, engelleri de böyle değerlendiriyoruz” dedi

TÜRKİYE’DE ANNE ÇOCUK SAĞLIĞI

Türkiye’de anne çocuk sağılığı ile ilgili bilgi veren Anne Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇSAP) Genel Müdürü Rıfat Köse, Türkiye’de her 15 dakikada bir bebeğin öldüğünü açıkladı.

Köse, bunun en büyük nedeninin, yetersiz beslenme ve anne sütü eksikliği olduğunu, bu durumun önüne geçebilmek için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi.

Anne adaylarının gebelik sürecini izlemeye çalıştıklarını bunun için gerekli imkanları da sağladıklarını belirten Köse, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Anne adayları, sağlık ocaklarımızda gebelik süreçlerini takip ettirmeli. Dar gelirli ailelerdeki anne adaylarına, gebelik süreçlerini takip ettirmeleri halinde para da veriyoruz. Bunun yanında doğumlarını evde değil, hastanelerde yapmalarını istiyoruz. Eğer anne adayı yoksul ise hastanede doğum yaptığı için yine kendisine para veriyoruz.”

Yetersiz beslenmenin de bilinçsizlikten kaynaklandığını vurgulayan Köse, anne sütünün önemine değinerek, ”Dünyada üretilen hiçbir gıda, anne sütünün yerine tutmaz” dedi.

Bunun yanında iki gebelik arasında en az 2 yıl geçmesi gerektiğini belirten Köse, ailelerin bu bilinçle çocuk sahibi olması gerektiğini söyledi.

Köse, bu tür sorunların özellikle Doğu’da daha yoğun yaşandığına dikkat çekerek, bu nedenle bilgilendirme çalışmalarına ağırlık verdiklerini sözlerine ekledi.