Genel SağlıkHABERLER

ZEKA GELİŞİMİNE BİREBİR ŞİFA

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Kaya:’Kalsiyum,seker,potasyum,demir içeren üzüm hazmı kolaylaştırır,zeka geliştirir,kan yapar,enerji verir’

Manisa’nın Sarıgöl Ovası’nda yetiştirilen dünyaca ünlü Sultaniye üzümlerinin, şifa dağıttığı bildirildi.

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali Kaya,72 bin dekarlık alanda bağcılığın yapıldığı ovada, bir üzüm asmasının ömrünün 70 yıl olduğunu belirtti.

Üzümün, içerisinde bulunan kalsiyum, şeker, potasyum ve demir gibimaddelerin birçok hastalığa iyi geldiğini bildiren Kaya, meyveler içinde en yararlısı olduğunu savunduğu ürünle ilgili olarak şunları kaydetti: ‘Üzümlerimizi yaş ve kuru olarak değerlendirmekteyiz. Yaş olarak yenilmesi halinde hazmı kolaylaştırır, bayanların rejim iksiridir.

Ayrıca çocukların zeka gelişmesini sağlar, kan yapıcı özelliği bulunmaktadır.

Dişlerin parlak hale gelmesinde de etkisi vardır.

Özellikle okul çağındaki çocukların günde 5-8 tane kuru üzüm yemeleri halinde ise yine zeka gelişimine büyük yararı bulunmaktadır, enerji vermektedir. Ayrıca pastaların, keklerin, hatta ekmeğin içine bile kuru üzüm kullanılmaktadır. Kuru üzüm kış aylarında evlerde leblebiyleyenildiğinde, daha lezzetli olmaktadır.’

PEKMEZ VE GÜNBALI

Kaya, üzümden elde edilen pekmez ve günbalının da birer şifa kaynağı olduğunu belirterek, kış aylarında yeterli miktarda tüketimi halinde soğuk algınlığı, nefes darlığı ve astıma iyi geldiğini söyledi.

Kaya, bu ürünlerin de kan yapıcı özellikleri bulunduğunu ve birer enerji kaynağı olduklarını kaydetti.

Bu arada günde 150 kamyonla iç ve dış pazarlar için sevkıyatın yoğun olarak gerçekleştiği Sarıgöl’de, özellikle bayanların evlerde yaptığı pekmez üretimi de sürüyor. Üretimin, Kasım ayı başına kadar devam edeceği bildirildi.

Pekmezin üzümün kaynatılması, günbalının ise kaynatılan üzümün koyulaşmadan güneşte bekletilmesiyle oluştuğu belirtildi.

Günbalının litresinin 8-10 YTL, pekmezin ise 6-7 YTL’den satışa sunulacağı kaydedildi.