Genel SağlıkHABERLER

ABD’DE ŞİŞMANLIK SORUNU BÜYÜYOR

ABD genelindeki obezite (şişmanlık) oranının geçen yıl iki eyalet dışında hepsinde, yani 48 eyalette yükseldiği bildirildi.

ABD’lilerin obeziteyle savaşında hükümet ve özel sektörü de göreve çağıran “Trust for America’s Health (ABD Sağlığı Ortaklığı)” adlı grubun yaptığı araştırma sonuçlarına göre, devlete bağlı Hastalık Korunma Kontrol Merkezi’nden (CDC) elde edilen veriler 2001-2003 yılları arasında ülke genelinde yüzde 22 olan obezite oranının 2002-2004 yılları arasında yüzde 22.7’ye çıktığını gösteriyor.

Ülkede tek eyalet bakımından obezite oranlarında en büyük artış yüzde 26.2 ile Alabama Eyaleti’nde görülürken, Oregon oranların artmadığı tek eyalet oldu. Raporda en yüksek obezite oranlarına sahip olan eyaletlerin Mississippi, Alabama, Batı Virginia, Louisiana ve Tennessee gibi güneydeki eyaletler; en düşük oranların ise Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, Vermont, Colorado ve Montana gibi eyaletler olması dikkat çekti. Hawaii’nin raporda yer almadığı belirtildi.

HÜKÜMETTEN YARDIM İSTENDİ

Trust for America’s Health grubundan bir yetkili, ABD’de hükümetin şişmanlıkla savaşta nasıl bir yol izleneceği konusunda tartışmalar yaşandığını kaydederek, hazırladıkları rapor aracılığıyla pek çok alanda harekete geçmesi için hükümete çağrıda bulunacaklarını belirtti.

Grubun önerileri arasında idmanın teşvik edilmesi, okullarda daha sağlıklı öğlen yemekleri sunulması ve hükümetin sağlık güvencesi altında olan kişilere ücretsiz aerobik dersleri imkanı sağlanması yer alıyor.

Grubun yönetim kurulu başkanı Shelley A Hearne, “ABD’de dengesiz beslenme ve hareketsizlik krizi yaşıyoruz ve şimdi bununla baş etme zamanı” dedi.

“KİŞİSEL BİR KONU”

Cato Enstitüsü adlı kuruşunun uzmanlarından Radley Balko, obezitenin tamamen kişisel bir konu olduğunu iddia ederek bu konuda hükümetten yardım istemenin anlamsız olduğunu savundu. Balko, “Bence obezite tamamen kişisel bir konu. Ne yediğiniz ve ne sıklıkta idman yaptığınız devletin görevlerinden biri haline gelirse neyin devletin görevi olmadığını anlamak zorlaşır” diye konuştu.