Genel SağlıkHABERLER

MEYVELERİ KIŞA TAŞIYABİLİRSİNİZ

Meyve-sebzelerin kurallara uygun kurutulması durumunda besin değerini koruduğu, yapılacak kurutma işlemi ile sağlıklı beslenme ve bütçeye katkı yapacağı bildirildi.

Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış aylarında üretilen domates, salatalık, biber, patlıcan gibi sebzelerin, yaz aylarında doğal ortamda yetişenlere göre kalitesinin düşük olduğunu kaydetti.

Aynı zamanda kayısı, üzüm gibi kış aylarında ithal edilen bazı meyvelerin de astronomik fiyatlarla manav reyonlarını süslediğini anımsatan Fenercioğlu, sağlıklı ve ucuz beslenmek için Anadolu’da her geçen yıl azalan ürün kurutma geleneğinin yeniden canlandırılması gerektiğini söyledi.

Fenercioğlu, bu dönemde kaliteli ürünlerin toz, nem ve yağmurdan korunarak kurutulması durumunda, üründeki mineral, bazı vitaminler, karbonhidratlar ve proteinlerin korunabileceğini belirtti. Fenercioğlu, şunları söyledi: ”Kış aylarında üretilen ürünlere göre çok daha sağlıklı olan yaz ürünleri, kurallara uygun kurutma durumunda besin değerini aynen koruyor. Kurutulan üründe mikroorganizmaların üremesine neden olan su kaybolduğu için ürün uzun süre saklanabilir. Ağustos sonları da ürün kurutmada son fırsattır. Çünkü Eylül ile yağmurlu günler başlar. Kurutulan ürünün yağmur yemesi ise küfe yol açar, bu da kanserojen etki yaratır.

Vatandaşlara önerim, pazarların sağlıklı ürünlerle dolup taştığı ve minimum fiyatlarla satıldığı bugünlerde her üründen bol miktarda alarak kurutup kış sofralarına taşısınlar. Ürünü kuruturken de güneşin dışında fırınlar da kullanılabilir. Hatta nane gibi bitkisel bazı ürünler fön makinesi ile bile kurutulabilir.”