Genel SağlıkHABERLER

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ HASTA EDİYOR

D vitamini yetersizliği ve neden olduğu hastalıklar Türkiye’ de başta çocuklar, kadınlar (gebeler) ve yaşlılar olmak üzere nüfusumuzun önemli bir bölümünü tehdit ediyor

Ülkemiz çocuklarında raşitizm sıklığı yüzde 2 -19 arasında değişiyor.

İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Bölümü Beslenme ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Aydın, hamile ve doğurganlık yaşındaki kadınlarda yüzde 80’ e varan oranlarda D vitamini yetersizliği görüldüğüne dikkat çekerek ” D vitamini yetersizliği sadece kemik hastalığına değil osteoporoz, romatoid artrit, depresyon, MS, Tip I diabet gibi çok sayıda yaygın kronik hastalığa da neden olmaktadır. Yapılan araştırmalar D vitamini yetersizliğinin başta prostat ve göğüs olmak üzere yirmiye yakın kanser çeşidinin oluşumuna katkıda bulunduğunu da göstermektedir” diyor.

D vitamini yetersizliğinden korunmanın en doğal yolunun yeteri kadar güneşlenmekten geçtiğini de anımsatan Prof. Dr. Aydın, şöyle devam ediyor:

” Doğurganlık yaşındaki kadınların örtünmesi ya da örtünmese bile güneş girmeyen ortamlarda yaşaması bebeklik döneminde D vitamini yetersizliğinin artmasına neden olan önemli bir sorundur. Bu nedenle, yenidoğan döneminden itibaren D vitamini desteği önem kazanmaktadır.

Sağlık Bakanlığı geçen yıldan itibaren ‘Bebeklerde D vitamini Yetersizliğinin Önlenmesi ve Kemik Sağlığının Korunması Projesi’ adlı bir program başlattı. Projenin başarıya ulaşabilmesi için sağlıkla ilgilenen her türlü resmi ve sivil toplum kuruluşları ile medya kuruluşlarının işbirliği şarttır. Şehir planlamacılarının güneş ışığından maksimal yararlanacak projeleri geliştirilmesi ile sorun daha radikal bir tarzda önlenebilecektir.”

Kaynak: www.sagliginsesi.com