Genel SağlıkHABERLER

SÜNNET VE GUSÜL AIDS’İN ÇARESİ OLDU

Çağın en korkunç hastalığı AIDS’le mücadele de yeni bir iddia ortaya atıldı. Uzmanlar, sünnet ve gusül abdestinin hastalığı önlediğini açıkladı. Konuyla ilgili detaylar şöyle.

Akdeniz AIDS’den Korunma Derneği Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Sipahioğlu, sünnet ve gusül abdestinin AIDS’i yüzde 30 engellediğini söyledi.

Dünyanın en büyük tıp dergisi olan ‘THE LANCET’ adlı derginin Hindistan’da yaptırdığı araştırmadan bahseden Sipahioğlu, “Bu derginin yaptığı araştırma sonucuna göre sünnetli olanlarların sünnetsizlere nazaran yüzde 30 oranında AIDS’e daha az yakalandığı ispat edildi” dedi.

Prof. Dr. Hüseyin Sipahioğlu, bugün Alanya Avora Otel’de AIDS’i önleme ve korunma yolları adı altında basın toplantısı düzenledi. Turizm sezonunu açıldığın dikkat çeken Sipahioğlu, “Ülkemizde AIDS’in önlenmesi ve korunma yollarının çok iyi bilinmesi gerekir. Dernek olarak amacımız insanları bu konuda bilinçlendirmek” diye konuştu.

AIDS’in insanlığın en büyük belalarından biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hüseyin Sipahioğlu, bugüne kadar dünyada 20 milyon insanın bu hastalıktan öldüğünü hatırlattı. Prof. Dr. Sipahioğlu, “Dünyada 34.6 milyon ile 42.3 milyon kişi AIDS ile enfektedir. Dünyada yılda 4.8 milyon kişi yeni olarak HIV virüsü almakta ve yılda 2.9 milyon kişi AIDS’ten ölmektedir” dedi.

Sipahioğlu, Afrika’nın altı bölgesinde 25 milyon, Güney ve Güney doğu Asya’da 6 milyon 500 bin, Latin Amerika’da 1 milyon 600 bin, Doğu Avrupa ve Santral Asya’da 1 milyon 300 bin, Kuzey Amerika’da 1 milyon, Doğu Asya’da 900 bin, Batı Avrupa’da 580 bin, Kuzey Afrika ve Orta şarkta 480 bin, Karayipler’de 430 bin, Avustralya’da 32 bin AIDS hastası yaşadığını da söyledi. AIDS tedavisi için bugüne kadar 14 çeşit ilaç bulunduğunu ve bu ilaçların 3 grup altında toplandığına dikkat çeken Sipahioğlu, şöyle devam etti:

“Bu ilaçlar üçlü olarak kullanıldıklarında virüsün etkisini azaltmakta ve hastaların yaşam süresini 5-15 yıl uzatmaktadır. Kesin tedavisi ve aşısı halen bulunamamıştır”.

Türkiye’de ilk AIDS hastasının bizzat kendisi tarafından 1985 yılında tespit edildiğine dikkat çeken Sipahioğlu, “O günden bu tarafa ülkemizdeki AIDS oranı Sağlık Bakanlığı’nın 31 Aralık 2004 verilerine göre, AIDS taşıyıcısı bin 371, klinik hasta 551 olmak üzere toplam AIDS’li sayısı bin 922’dir. İstanbul’da bulunan 582 hastanın 421’i taşıyıcı, 161’i ise klinik hasta. İzmir’de bulunan 172 hastanın 124’ü taşıyıcı, 48’i ise klinik hasta. Ankara’da 103 hastanın 65’i taşıyıcı 38’i klinik hasta, Antalya’da bulunan 47 hastanın 36’sı taşıyıcı, 11’i klinik hasta. Adana’da 40, Bursa’da 34, Mersin’de 30, Muğla’da 23, Kocaeli’nde 23, Sivas’ta 19 ve 18 hasta da Kayseri’de bulunmakta. Bu da oldukça düşük bir rakamdır” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin 5/1 oranında bulunan Yunanistan ve Romanya gibi ülkelerde AIDS oranın Türkiye’den 10 ile 20 katı üstünde olduğunu ifade eden Hüseyin Sipahioğlu, şunları söyledi:

“Dünyanın en önemli tıp dergisi olan THE LANCET, Hindistan’da bir araştırma yapmış ve bu araştırma 27 Mart 2004 tarihinde yayımlandı. Araştırmaya göre sünnetli olanların sünnetsiz olanlara nazaran yüzde 30 daha az AIDS virüsü kaptıklarını belirtiliyor. Yine aynı araştırmada sünnetsizlerde AIDS virüsünün saklanmak için uygun bir ortam bulduğuna dikkat çekiliyor. Türkiye’de AIDS’li sayısının yaklaşık 2 bin olması da bunun en büyük delili. Müslüman olmamız gereği gusül abdesti almamız da eklenince AIDS virüsü bulaşma oranı daha da azalıyor. Ancak bu demek değil ki, AİDS hiç bulaşmaz. Sünnetli olsak da gerekli önlemleri ve eğitimleri almak gerekir. Ancak sünnet olmak ve gusül abdesti almanın bu virüsün bulaşmasında yüzde 30 engel olduğu ispatlanmış durumda. Müslüman olmamız bu hastalık karşısında bizi daha şanslı kılıyor”.