Genel SağlıkHABERLER

AŞIRI SU KAYBI ŞİŞMANLIĞA YOL AÇIYOR

Yeterli su alınmadığında böbreğin iyi çalışmadığı ve bu organın görevini karaciğere vereceği, bunun da şişmanlığa yol açtığı bildirildi.

Vücudun % 2 oranında su kaybetmesinin performans düşüklüğüne, % 3 oranında kaybın fiziksel güç düşüklüğüne, % 8 oranındaki kaybın ise solunum güçlüğüne sebep olduğu bildirildi. Konya’da kurulu özel bir hastanede görevli Üroloji Uzmanı Op. Dr. Abdullah Adır, su içme bilincinin yerleşmemesi sebebiyle Türkiye’de insanların yeterli düzeyde su tüketmediğini savundu.

Özellikle yaz aylarında aşırı terlemeye bağlı olarak su kaybının arttığını ifade eden Adır, bu yüzden su tüketimine gereken özenin gösterilmesi, yetişkin bir kadının günde ortalama 2.2 litre, erkeğin ise 3 litre su içmesi gerektiğini bildirdi. Adır, vücudun % 11 oranında su kaybının kas gücü azalmasına ve hatta böbrek yetmezliğine sebep olabileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Deri kurur su kaybıyla birlikte idrar miktarı azalır, deri kurur ve esnekliği bozulur, ilerleyen durumlarda ise bilinç kaybı görülebilir. Besinlerin sindirimi, emilimi, hücrelere taşınmasını, atık maddelerin atılmasını, vücut ısısının ayarlanmasını sağlayan su, vücudun dengesi açısından büyük önem taşımaktadır. Hamile kadınlarda kilo artışına bağlı olarak su ihtiyacı artar. Bu yüzden hamile kadınların günde 3-3.5 litre su tüketmesi gerekiyor.” Adır, yeterli su alınmadığı durumlarda böbreğin iyi çalışamayacağını ve bu organın görevini karaciğerin üstleneceğini belirterek, “Bu da şişmanlığa yol açar. Egzersiz öncesi ve sonrasında mutlaka su içilmelidir. Su, gereksiz gibi görülmemeli, sağlıklı hayat için tüketimine gereken özen gösterilmelidir”