Genel SağlıkHABERLER

YAYLALARA ÇIKAYIM DERKEN

Yaz ayları ile birlikte yüksek rakımlı yaylalara vatandaşlar akın ediyor. Oksijen azlığı ve basınç düşüklüğü nedeniyle vücutta rahatsızlıklara yol açabiliyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, yüksek rakımlı yaylalarda oksijen basıncı düştüğünü, basınç düşüklüğünden etkilenebilecek kalp hastalığı, astım, kronik bronşit gibi rahatsızlıkları bulunanların dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Özlü, sıcak havalarda dikkat edilmemesi durumunda özellikle yaşlılarda, kalp, hipertansiyon hastaları, kronik bronşit ve astımlı hastalarda ve çocuklarda ciddi sağlık sorunları yaşanabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Tevfik Özlü, ”Yaylalarda hava akımı fazla ve nem miktarı düşük olduğundan, sahil şeridindeki gibi bunaltıcı olmamaktadır. Yaylalarda oksijen basıncı düştüğünden, kalp hastalığı, astım, kronik bronşit gibi rahatsızlıkları olan kişiler bundan etkilenebilir ve her zaman almakta oldukları tedavilerine rağmen sorun yaşayabilirler. Bu gibi hastaların hekimlerine danışmadan yüksek rakımlı yaylalara çıkmamaları gerekir” dedi.