Genel SağlıkHABERLER

HEKİMLER CEZADAN NASIL KURTULUR?

Hekimler, kaygıyla karşıladıkları yeni TCK’daki hükümleri tartışıp çözüm önerileri getirmeye çalışıyor. Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı doktorları bilgilendirdi.

Taksim İlkyardım Hastanesi Başhekimi ve Tıp Hukukçusu Doç. Dr. Ahmet Çolak tarafından Türk Sağlık-Sen adına yapılan çalışma ile hekimlerin hastalarına müdahaleleri neticesinde oluşabilecek komplikasyonlardan dolayı ceza almasının önüne geçiliyor.

Buna göre yetişkin olmayan ve şuuru yerinde olmayan hastalar ile erişkin hastalar için iki ayrı form imzalatılıyor. Formda hastalar ve hasta yakınları kendilerine yapılması muhtemel müdahaleler konusunda bilgilendiriliyor.

Ayrıca hasta ve hasta yakınları, oluşabilecek tehlikelerin de kendilerine anlatıldığını ve rızaları dahilinde her türlü işlemin yapılması için doktorlara yetki verdiklerini imzalarıyla beyan ediyor.

Sağlık Bakanlığı’ nın yeni TCK’ ya karşı doktorları koruması gerektiğine dikkat çeken Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci “Bakanlık doktorlarımızı yeni TCK’ ya karşı bilgilendirmek ve tazminat riskine karşı doktorlarımızın sigorta kapsamına alınması gerekiyorsa primlerini ödemek durumundadır. Çalışma şartları, baktıkları hasta sayısı ve aldıkları ücret bakımından dünya standartlarının çok altında kalan hekimlerimize bir de sigorta yükü getirilmesi doğru değildir” dedi.

Kahveci, hazırladıkları bilgilendirme formunun çok nadir olarak meydana gelen ‘yanlış uzvun kesilmesi, hastada ameliyat aletlerinin unutulması’ gibi durumlar haricinde hekimlerin karşı karşıya gelebileceği sorumlulukları ortadan kaldırdığını ifade etti.

Doktorlar Türk Sağlık-Sen’in hazırladığı bilgilendirme formuna Türk Sağlık-Sen’in Şube ve Temsilcilikleri ile sendika genel merkezinden ulaşabilecekler.

Kaynak: www.sagliginsesi.com