Genel SağlıkHABERLER

TÜRKİYE’DE 5 MİLYON HEPATİT’Lİ VAR

Türkiye’de önemli bir sağlık sorunu durumuna gelen Hepatit B’de artış var. Uzmanlarhastalığın ciddi ekonomik ve sosyal sorunlara yol açmakta olduğunu belirtti

Giresun AIDS Savaşım Derneği Başkanı Dr. Mustafa Torun, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’de 5 milyon kişinin Hepatit B virüsü taşıyıcısı durumunda bulunduğunu ifade ederek, Türkiye’de önemli bir sağlık sorunu durumuna gelen hastalığın ciddi ekonomik ve sosyal sorunlara yol açmakta olduğunu belirtti. Dr. Torun, Hepatit B’nin en önemli geçiş yolu kan ve kan ürünleri olduğunu aktararak, son yıllarda aile içi geçişle de virüsün önemli oranda yayılma gösterdiğini vurguladı.

Dr. Torun, son yıllarda Hepatit B üzerine yapılan araştırmalar sonucu, virüsün sanılanın aksine son derece dirençli olduğunun ve çeşitli ortamlarda da yaşayabildiğinin tespit edildiğini ifade ederek, virüsün yayılmasının önlenmesi için koruyucu hekimliğin geliştirilmesi ve insanların eğitilmelerinin gerektiğine dikkat çekti. Torun, “Sağlıklı olmayan koşullarda yapılan hertürlü kan ve kan ürünleri ile ilgili işlemlerden kaçınılmalıdır. Gerekmedikçe kan nakli yapılmamalıdır. Berber, kuaför, akapunktur merkezleri ve sağlık ünitlerinde hijyen koşullarına uyulup, uyulmadığına dikkat edilmelidir. Gerekirse bir defa kullanımlık alet kullanımına öncelik verilmelidir. Sünnet mevsiminin yaklaştığı şu günlerde ekonomik kaygılarla sağlıksız ortamlarda sünnet yapılmasına karşı olunmalıdır” dedi.

Hepatit B’nin geçiş noktalarından birisinin de cinse yolla olduğunu aktaran Dr. Torun, risk taşıyan cinsel davranışlardan kaçınılması önerisinde de bulundu. Dr. Torun, kirli kağıt paralarla da birçok bulaşıcı hastalığın insanlara geçtiğini belirten Dr. Torun, paraların ağıza sürülmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.