Genel SağlıkHABERLER

ORDU’DA KANSER VAKALARI ARTIYOR

Ordu Sağlık Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, 1994 yılında 19 olarak belirlenen kanser hastası sayısı her geçen yıl artarak büyüdü.

Ordu’da son 10 yılda kansere yakalanan bin 629 kişiden bin 411 kişinin hayatını kaybettiği belirlendi.

Buna göre, 1995 yılında 22 kişide görülen kanser vakası her geçen yıl artarak 2004 yılı sonu itibariyle 395 oldu.

Yine 1994 yılında 15 kişi kanserden hayatını kaybederken, bu rakam her geçen yıl arttı. 2004 yılında 216 kişi kanser nedeniyle yaşama v eda etti. İstatistiklere göre, 1994-2004 yılları arasında bin 629 kanser vakası teşhis edildi. Bu süre içinde bin 411 kişi kanserden öldü. Ordu’da en çok akciğer kanserine rastlanıyor. Onu cilt kanseri, mide kanseri, prostat kanseri ve meme kanseri takip ediyor.

Ordu Sağlık Müdürü Dr. Vahap Eren, kansere sebep olan etkenlerin çok olduğunu; ancak en başta gelen sebeplerin “dengesiz beslenme ve sigara” olduğunu kaydetti. Dr. Eren, “Yapılan araştırmalar kansere sebep olan etkenlerin başında yüzde 35 dengesiz beslenme, yüzde 30 sigara, yüzde 10 enfeksiyon hastalıkları, yüzde 4 mesleki nedenler, yüzde 3 alkol, yüzde 2 çalışma yerinin düzensizliği ve yüzde 1 katkı maddeli gıdalar geldiğini gösteriyor. Yapılan incelemelerde kanserin, kalıtsal olduğu da belirlenmiştir. Ancak kalıtsal olarak geçen kanserin kendisi olmayıp, bazı organların zayıf ve kansere dayanıksız doğması ve gelişmesidir” dedi.

Şehirlerde kanser riskinin yüksek olduğunu da dile getiren Ordu Sağlık Müdürü Dr. Eren, güneşten gelen kozmik ışınların toprağa karıştığını ve yok olduklarını; ancak beton ve taş yığınlarının bu ışınları geçirmediği için şehirlerde kanser riskinin her zaman yüksek olduğunu ifade etti. Dr. Eren, şöyle devam etti:

“Kansere yol açan başlıca etkenler çoktur. Katkı maddeli gıdalar kansere zemin hazırlar. Bu nedenle güvenilmeyen katı yağlar, limonatalar ve çikolatalar pek yenmemelidir. Tatlandırıcı olarak kullanılan sakkarin, bir gıda maddesi değildir ve böbreklere zarar verdiği gibi, mesane kanserine de neden olmaktadır. Kuruyemişler üzerinde üreyen küfler, ‘aflatoksin’ denilen kanser yapıcı maddeyi meydana getirirler. Kahve içenlerde, içmeyenlere göre 2-3 misli fazla mesane ve pankreas kanseri ortaya çıkmaktadır.

Fazla et yiyenlerde kalın bağırsak kanseri sık görülür. Proteinli gıdalar, 100 santigrat üzerinde pişirildiklerinde kanser yapan maddeler oluşur. Aşırı ısıtılan yağlarda kızartılan yiyecekler kanser yapıcı olurlar. Kullanılmış yağları tekrar kullanmak sakıncalıdır. Hormonlu maddelerin kansere yol açtığı gözlenmiştir. Sinir bozuklukları, üzüntüler vücudu zayıf düşürür ve kişinin kansere yakalanmasını kolaylaştırır.”