Genel SağlıkHABERLER

GEN HARİTAMIZ ÇIKARILIYOR

İnsan genom projesinin sonuçlanmasından sonra genetik araştırmaların arttığı, 2020-2040 yıllarında herkesin genetik haritasının çıkartılmış olacağı belirtiliyor.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Temel Onkoloji Anabilim Dalı ile Kök Hücre Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Emin Kansu , 21 yy.’ da kök hücre tedavisinin insanlarda uygulanmaya başlayacağını söylüyor .

Prof. Dr. Kansu, dünyada kemik iliği nakli ile kök hücre uygulamasının 21.yy’ da azalacağı bunun yerini kordon kanından sağlanan kök hücrelerin alacağını açıklayarak,”2020-2040 yılları arasında herkesin barkodu yani gen yapısı belli olacak. Örneğin meme kanserine duyarlı geniniz mi var, ortaya çıkacak. Eczaneye gittiğinizde de kodunuza bakılarak şu ilacı almayın ,şu ilacı alın, önerisinde bulunulacak. Yönlendirilmiş tedavi kavramı gündeme gelecek” dedi.

Alzheimer, parkinson, diyabet, ateroskleroz, eklem kireçlenmesi, trafik kazalarından sonra oluşan felçlerin tedavisinde kök hücre kullanımı çalışmalarının farelerde devam ettiğini de anımsatan Prof. Dr. Emin Kansu, şöyle devam etti:

” Avrupa Birliğine üye ülkelerin çoğunda bu çalışmalar daha deney aşamasında iken ilgili kanun ve etik kurullar oluşturuldu. Bizde bu konuda ne etik kurul ne de yasal düzenleme var. Sonuç olarak da bazı hekimler henüz deney aşamasındaki kök hücre tedavisini hastalara uyguluyor.

Halbuki bu etik bir durum değil. Yapılmaması lazım ama kural koyan,denetleyen, yargılayan bir düzen yok Türkiye’de. Halbuki etik kurular oluşturulsa, cezai müeyyidelerin olduğu bir düzenleme yapılsa, hem hastalar hem de hekimler rahat edecek.”