Genel SağlıkHABERLER

KANSERİ YENMENİN YOLLARI

Günümüzün en önemli hastalıklarından birisi olan kanserden korunmanın yolları bireylerin özverisiyle beraber sağlanabiliyor. İşte, kanserden korunmanın yöntemleri…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (İSMEK) tarafından Kartal’da bulunan Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde verilen seminerde “Kanserde Erken Tanı” konusu işlendi.

2004-2005 eğitim dönemi başından itibaren 40’ın üzerinde seminer gerçekleştiren İSMEK, 1-7 Nisan Kanser Haftası olması nedeniyle Hasan Ali Yücel Kültür Merkezinde “Kanserde Erken Tanı” başlıklı bir halk semineri düzenledi. Doç.Dr. Burak Şakar’ın verdiği “Kanserde Erken Tanı” konulu seminere ilgi yoğun oldu. Seminere İstanbul Büyükşehir Belediyesi Personel ve Eğitim Müdürü Mehmet Doğan ve İSMEK Genel Koordinatörü Güven Çalışkan ile birlikte çok sayıda davetli katıldı.

Doç. Dr. Burak Şakar, kanserin çağımızın en önemli sağlık sorunlarından birisi olduğunu belirtti. Tanı ve tedavisindeki yeniliklere de değindiği konuşmasında Şakar, kanserde erken tanının meme, rahim ağzı, prostat, akciğer gibi kanser türlerinde mümkün olduğunu ifade etti. Kanserin oluşumunda en büyük rolü sigaranın oynadığını belirten konuşmacı, akciğer kanserinin yüzde 85’inin sigaradan kaynaklandığını kaydetti. Şakar, özellikle güneş ışınlarındaki zararlı maddelerden uzak kalarak da cilt kanserinden çok yüksek oranlarda korunmanın sağlanabileceğini ifade etti. Şakar ayrıca, sigara içmeyerek, beslenme alışkanlıklarına ve yaşam tarzına dikkat ederek, düzenli muayeneden geçerek kanserden korunmanın mümkün olduğunu ifade etti.

Dr. Şakar, bitkisel kaynaklı besinlerin fazla tüketilmesi, özellikle hayvansal kaynaklı yüksek yağlı gıdaların sınırlandırılması, bitkisel yağların tercih edilmesi, fiziksel olarak aktif olup, egzersiz yapılarak ideal ağırlığın korunması ve alkol tüketiminin sınırlandırılmasının kanserden korunmada etkin rol oynadığını kaydetti.