Genel SağlıkHABERLER

KÖK HÜCREYLE GÖĞÜS BÜYÜTÜLDÜ

Kök hücre araştırmaları, göğüslerini büyütmek isteyen veya kanser hastalığı nedeniyle göğüslerini aldırmak zorunda kalan kadınlar için de umut oldu.

ABD’li bilimadamları, kök hücre kullanarak, kadınların göğüslerinin kendi kendine büyümesine sağlayan bir yöntem geliştirdi.

ABD’li bilimadamları, labrotuvar ortamında ilk defa yağ hücresi geliştirmeyi başardı.

ABD’nin Chicago kentindeki Illinois Üniversitesi’nde doku profesörü Jeremy Mao, hastasının kök hücresini yalıtarak yağ dokusu kümesine dönüştürdü ve göğüs şeklinde büyümesini sağladı.

Bu teknikle kadınların göğüslerini büyütmek için artık silikon yerine canlı doku kullanılabilecek. Göğüs büyütmek için takılan silikonların zamanla parçalandığı yönündeki şikayetler karşısında bu buluşun kök hücre çalışmalarında devrim niteliği taşıdığına dikkat çekiliyor.

ABD’li bilimadamları, öncelikle göğüslerini aldırmak zorunda kalan kanser hastaları için bu yöntemi geliştirdiklerini söylüyor. Ancak bilimadamları güzelleşme amacıyla bu yöntemin kozmetik sektöründe de kullanılabileceğini kabul ediyor. Konulan dokunun silikon gibi eskime veya vücut tarafından reddedilme olasılığının da bulunmadığına dikkat çekiliyor.

BAZI SORU İŞARETLERİ VAR

Ancak bu yöntemle de ilgili olarak halen çözülmesi gereken bazı sorunlar var. Örneğin yağ hücresinin göğüse yerleştirildikten sonra canlı kalabilmek için sürekli olarak kan akışını sağlayıp sağlamayacağı merak konusu. Operasyon tamamlandıktan sonra hücrenin büyümesini nasıl engelleneceği de şimdilik bilinmiyor.

ORGAN NAKLİ AÇISINDAN DA ÖNEMLİ

Bilimadamları uzun vadede bu yöntemi kullanarak vucüdün bir organının bütününü veya bir kısımını da geliştirmeyi planlıyor. Böylece organ nakli açısından da önemli bir ilke imza atılacağına dikkat çekiliyor.