Genel SağlıkHABERLER

HARVARD’LI TÜRK BİLİMADAMI HOTAMIŞLIGİL, OBEZİTE KONFERANSI’NA BAŞKANLIK EDECEK

Harvard Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan S. Hotamışlıgil, 21-23 Mart tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek 4. IASO Stock Konferansı’na başkanlık etmek üzere Türkiye’ye geldi.

Obezite (aşırı şişmanlık), diyabet (şeker hastalığı) ve bunlara bağlı hastalıkların moleküler temelleri üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan, Harvard Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan S. Hotamışlıgil, 21-23 Mart tarihlerinde İstanbul The Marmara Oteli’nde düzenlenecek 4. IASO Stock Konferansı’na başkanlık etmek üzere Türkiye’ye geldi. Konferansın bu yılki konusu “İltihaplanma ve Obezite” olarak belirlendi.

Hotamışlıgil, konferansın birinci gününde, “İltihapların Ortaya Çıkışı” konulu bir sunum yapacak. Uluslararası Obezite Çalışmaları Birliği (IASO) tarafından 2002 yılından bu yana düzenlenen Stock Konferansları, obezite alanında uzman olan ve dünya çapında isim yapmış 12 bilimadamını bir araya getirerek özellikle genç araştırmacıların da katılımıyla belli bir konu üzerinde tartışılmasını; önemli gelişmeler ve stratejik araştırma konuları hakkında görüş birliğine varılmasını hedefliyor. Önceki yıllarda Bangkok, Lizbon ve Santo Domingo’da yapılan konferans, araştırmalarıyla tıp dünyasına önemli katkılarda bulunan Dr. Mike Stock anısına düzenleniyor.

Abbott Laboratuvarları’nın desteğiyle gerçekleştirilecek 4. IASO Stock Konferansı’nda “İltihaplanma ve Obezite” konusuna ilişkin araştırmalar ele alınacak; uzman konuşmacılar dışındaki katılımcıların, henüz yayımlanmamış araştırma verilerini paylaşmaları teşvik edilecek. Bu yılın konferans konuları, iltihabi tepkileri denetleyen moleküler ağlar, obezitede iltihabi aracılar, bağışıklık sistemi ve metabolik düzende ortak ağlar, obezite ve ilgili hastalıklarda metabolik ve iltihabi tepkilerin bütünleşmesi olarak belirlendi. Ayrıca, potansiyel terapötik hedefleri ve araştırma girişimlerini/gereksinimlerini tanımlamak üzere genel bir tartışma yapılacak.

Hotamışlıgil Laboratuvarı

Prof. Dr. Gökhan S. Hotamışlıgil, 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Harvard Üniversitesi’nde ihtisas yaptı. Genetik ve Metabolizma Profesörü Hotamışlıgil’in, Harvard Üniversitesi’nde bir laboratuvarı bulunuyor. Vücudun enerji metabolizmasını denetleyen düzenleyici mekanizmaların incelendiği laboratuvarda, genetik bir özelliğin bir hücreden diğerine nakline, ayrıca metabolik dengenin moleküler ve genetik kontrol mekanizmalarına odaklanan biyokimyasal ve genetik çalışmalar yapılıyor. Çalışmalarda, memeli hücre modellerinin yanı sıra genetiği değiştirilmiş hayvanlar da kullanılıyor ve insanlardaki metabolik hastalıklarda görülen belli anormalliklerin neden ve çözümleri araştırılıyor.

Türkiye’de geçen yıl TÜBİTAK Bilim Ödülü’nü kazanan ve Türkiye Bilimler Akademisi’ne asli üye seçilen Hotamışlıgil’in çalışmaları, hem ABD’li, hem de Türk bilimadamları tarafından, bu alana çok önemli katkılarda bulunmuş ve yeni pencereler açmış düzeyde görülüyor. Hotamışlıgil’in laboratuvarında temel olarak üç alanda araştırma yapılıyor:

* Adipositlerde farklılaşma ile enerji metabolizmasının moleküler ve genetik kontrolü

* Lipid trafiği, sinyalleşme ve yağ asidini bağlayıcı proteinlerin biyolojisi

* İltihaplanma, stres ve metabolik hastalıklar