Genel SağlıkHABERLER

KARADENİZ TANSİYON ŞAMPİYONU

Prof. Dr. Mahmut Şahin, Türkiye’de erkek ve kadınlarda tansiyon ve hipertansiyon hastalıklarının en sık görüldüğü bölgenin Karadeniz Bölgesi olduğunu söyledi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Şahin, Türkiye’de erkek ve kadınlarda tansiyon ve hipertansiyon hastalıklarının en sık görüldüğü bölgenin Karadeniz Bölgesi olduğunu söyledi.

Karadeniz Bölgesi’ndeki tansiyon ve hipertansiyon hastalık oranının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Şahin, “Bu oranın yüksek olmasında iklim şartlarının etkisi gözükmüyor. Çünkü, Karadeniz Bölgesi ile Marmara Bölgesi’nin iklim şartları arasında bir fark yok. Ama beslenme alışkanlıklarının rolü var. Sabah kahvaltısından akşam yemeğine kadar tuzlu yemekler ve tereyağı, yağlı et gibi hayvansal yağların bol olduğu beslenme alışkanlığı var. Bir de bu bölgede aşırı sigara tüketiliyor. Karadeniz Bölgesi ile Doğu Anadolu Bölgesi, sigara tüketiminde yarışıyor” dedi.

Tansiyon veya hipertansiyonu bulunan hastaların kendi kendine tedavi yöntemi oluşturmasının yanlış olduğunu dikkat çeken Prof. Dr. Şahin, “Bu hastalar, mutlaka hekim kontrolünde olup, onun tavsiyeleri doğrultusunda tedavisinin düzenlenmesi lazım. Çünkü, hastalık yoktur, hasta vardır. Her tansiyon hastası aynı değildir. Her hastaya göre farklı tedavi yöntemleri bulunuyor. Bunu en iyi hekimler bilir. Mutlaka hekim kontrolünde tedavi olunmalı” diye konuştu.