Genel SağlıkHABERLER

DOĞRU BESLENME

Doğru beslenmenin temel şartlarından biri besinlerin, besleyici değerleri bakımından nasıl gruplandırılacağını ve en uygun beslenme planının nasıl oluşturulacağını bilmek…

Yiyeceklerimizi besleyici değerleri bakımından 5 ana grupta toplarız. Birbirlerinin alternatifi olan besinleri içeren bu gruplar aşağıdaki şekilde sıralanıyor.

ET GRUBU

Et, tavuk, balık, yumurta, nohut, kurufasulye, mercimek ve bu besinlerden yapılan yiyeceklerle; protein, B vitamini ve demir ihtiyacımızı karşılarız. Türk mutfağında önemli bir yeri olan etli kuru fasulyeyi, etsiz olarak pişirdiğimizde, hem gerekli olan protein ihtiyacımızı karşılamış oluruz hem de daha az kalori alırız.

SÜT GRUBU

Peynir, yoğurt, süt, çökelek ve sütlü tatlılar vücudumuzun kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında büyük rol oynar. Her yaş grubu için oldukça önemli olan bu besinlerden günde en az 2-3 kibrit kutusu kadar peynir veya çökelek, ya da 2 su bardağı süt veya yoğurt tüketmek gerekir.

SEBZE VE MEYVE GRUBU

Vücudumuzun C vitamini gereksinimini ağırlıklı olarak sebze ve meyvelerden karşılarız. Her gün en az iki porsiyon sebze yemeği, en az iki porsiyon elma, armut, portakal, kayısı gibi meyveler tüketilmelidir. Özellikle diyet yapanlar veya formunu korumak isteyenler için meyve grubu oldukça önemlidir.

TAHIL GRUBU

Ekmek, makarna, şehriye, pirinç, yufka, kek, bisküvi ve irmikten yapılan tüm tatlılar hem B gurubu vitamin ihtiyacımızı, hem de günlük enerji gereksinimimizin büyük bir kısmını karşılar. Bu gruptan yiyecek seçimi yaparken kalorisi azaltılmış ürünler tercih edilmelidir.

YAĞ VE ŞEKER GRUBU

Yağ, şeker, salça ve baharatı ise yemeklerimize lezzet vermek için kullanırız. Şeker vücudumuza enerji sağlamakla birlikte fazlaca tüketildiğinde kişinin dengesiz beslenmesine ve aşırı kilo almasına neden olur. Bu yüzden şeker ilavesiz veya yağ ve şeker oranı düşük light ürünleri tercih etmelisiniz.