Genel SağlıkHABERLER

ÇİÇEK HASTALIĞI KARANTİNAYA YOL AÇTI

Yozgat’ın Boğazlıyan İlçesi’ne bağlı Yamaçlı Beldesi’nde son iki ay içinde bine yakın koyun, çiçek hastalığı nedeniyle telef olunca, belde karantinaya alındı.

Karantina altına alınan Yamaçlı Beldesi’nde hayvan giriş ve çıkışları yasaklandı. Hastalığın kısa sürede yayılmasına ölen hayvanların leşlerinin çöpe atılmasının da etken olduğunu ifade edildi.

İlçe Tarım ve Köyişleri Müdürü Ertan Atalar, Yamaçlı Beldesi’nde koyunların telef olmasına büyük oranda besicilerin ihmalinin neden olduğunu söyledi. Besicilerin hayvan ölümleri konusunda yetkililere bilgi vermediğini, aşı talebinde bulunmadıklarını belirten Atalar, “Belde karantina altına alınarak, hayvan giriş ve çıkışları yasaklandı. İlçe Müdürlüğü olarak aşılama çalışmalarına başladık. Çevre köy ve beldelerde de genel bir tarama ve aşı çalışması yapacağız” dedi.

Hastalığın kısa sürede yayılmasına ölen hayvanların leşlerinin çöpe atılmasının da etken olduğunu ifade eden Atalar, hastalığın, beldeye yapılan hayvan sevkıyatı sırasında taşınmış olabileceğini söyledi.

Öte yandan, 20 bin küçükbaş ve 5 bin büyükbaş hayvanın bulunduğu bölgeye, Erciyes Üniversitesi Kayseri Veterinerlik Fakültesi’nden bir grup öğretim görevlisi ve öğrenci incelemelerde bulunmak için geldi.