Genel SağlıkHABERLER

SÜT İÇMEYİ İHMAL ETMEYİN

Yaşlılıkta kemik erimesi gibi hastalıklarla karşılaşmamak için, en az 30 yaşına kadar hergün yeterli miktarda süt ürünlerinin tüketilmesi gerekiyor.

Erciyes Üniversitesi diyetisyenlerinden Dr. Nurten Budak, süt ürünleri dendiği zaman akla sadece sütün gelmemesi gerektiğini ifade ederek, “Yoğurt, ayran, peynir, çökelek, sütlü dondurma ve sütlü tatlılarda süt kadar faydalı besinlerdir” dedi.

Erciyes Üniversitesi diyetisyenlerinden Dr. Nurten Budak, özellikle çocukluk ve gençlik döneminde Süt ve süt ürünlerinin vazgeçilmez protein ve kalsiyum kaynağı olduğunu kaydedildi. Süt ürünleri dendiği zaman akla sadece sütün gelmemesi gerektiğini ifade eden diyetisyen Dr. Nurten Budak, şunları söyledi:

“Yoğurt, ayran, peynir, çökelek, sütlü dondurma ve sütlü tatlılarda süt kadar faydalı besinlerdir. Süt ve süt ürünleri, kalsiyum bakımından zengindir. Bu nedenle kemik ve diş gelişimi için vazgeçilmez besinlerdir. Yaşlılık döneminde kemik erimesi gibi hastalıklarla karşılaşmamak için, en az 30 yaşına kadar süt ürünleri her gün yeteri miktarda tüketilmelidir. Süt ve süt ürünleri protein bakımından zengin olduğu için, özellikle çocukluk ve gençlik dönemindevücudun büyümesi ve gelişmesine büyük katkı sağlar.”

Mevsimin kış olması nedeniyle diş ve kemik sağlığı açısından geleneksel Türk Mutfağı’nın önemli besin maddelerinden olan yoğurtlu çorbalar ile tarhana çorbası gibi besinlerin sık tüketilmesinin sağlıklı olacağını belirten Budak, yaz aylarında da sütlü dondurma tüketilmesini tavsiye etti. Budak, açıkta satılan dondurmalar ile sokak sütlerinin tüketilmemesi gerektiğine de vurguladı.

AYRANIN YERİNİ DİĞER İÇECEKLER TUTAMAZ

Yoğurdun dünyaya Türkler tarafından yayıldığını kaydeden Budak, Türk kültüründeki ayranın yerinin, besin değeri olmayan içeceklere kaptırılmaması gerektiğini belirtti. Günümüzde meşrubat ve gazlı içeceklerin, ayranın yerine geçmeye başladığını ifade eden Budak, “Ayran, kalsiyum ve protein bakımından zengin bir içecektir. Ancak, meşrubat ve gazlı içeceklerin sadece içinde bulunan şekerden dolayı faydası vardır. Onun dışında bu içeceklerin hiçbir besleyici yanı yoktur. Bu nedenle ayranın yerine, bu içecekleri tercih etmek doğru değildir” dedi.