Genel SağlıkHABERLER

KANAMA BOZUKLUKLARINDA YENİ TEDAVİ

Kalıtsal kanama bozuklukları olan faktör 7 eksikliği ile glanzmann trombastenisi tedavisinde gen kopyalama yöntemiyle hazırlanan ilaç tanıtıldı.

İtalyan Prof. Dr. Guglielmo Mariani düzenlediği basın toplantısında, genetik geçişli ve hayatı tehdit eden kanamalara neden olan pıhtılaşma bozukluklarından faktör 7 eksikliğinin 500 bin kişide bir görüldüğünü söyledi.

Fransa’dan Dr. Roseline D’Orion da kalıtsal kanama bozukluklarından glanzmann trombastenisinin görülme sıklığının bir milyon kişide bir olduğunu, akraba evliliklerinin sıkça yaşandığı yerlerde bu oranın yükseldiğini anlattı.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Kaan Kavaklı da ilacın her iki gruptan hastaların akut kanama atakları veya cerrahileri sırasında ortaya çıkabilecek kanamalarında etkinliğinin kanıtlandığını vurguladı.

Kavaklı ayrıca, ilacın kalıtsal kanama bozukluğu olmayan kişiler üzerinde savaş ortamında, trafik kazalarında, beyin kanamalarındaki etkinliği üzerine çalışmaların da devam ettiğini söyledi.

İsrail ordusunun kullandığı ilacın trafik kazaları yaralanmalarında da kanamayı kısa sürede durdurduğunun araştırmalarla kanıtlandığını ifade eden Kavaklı, gelişmeleri yakından izlediklerini sözlerine ekledi