Genel SağlıkHABERLER

‘ROMATOİT ATRİTİ CİDDİYE ALIN’

Eklemlerde ağrı, şişlik, katılık ve fonksiyon kayıpları şeklinde baş gösteren iltihabi bir hastalık olan romatoid artritin (RA) ciddiye alınması gerekiyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Ramotoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nurullah Akkoç, bütün hastalıklarda olduğu gibi romatoid artritin de erken teşhisin önem taşıdığını vurgulayarak, kişilerin kendi eklemlerindeki değişiklikleri takip ederek, mutlaka doktora başvurmalarını istedi.

Prof. Dr. Nurullah Akkoç, İzmir’in Narlıdere ve Balçova ilçelerinde 2 bin 800 kişiyle yapılan araştırmada, romatoid artritin, “her 100 kişiden 0,5-1’inde” görüldüğünü tespit ettiklerini bildirdi.

Araştırmaya katılanların yüzde 36’sının hasta olduğunu bilmediğini gözlemlediklerini anlatan Akkoç, “Bu hastalık, tüm ırk ve etnik gruplarda görülmektedir” diye konuştu. Prof. Dr. Akkoç, hastalığın genetik ya da bulaşıcı olmadığını, 30 yaşın üzerindekilerde daha sık olmakla birlikte çocuk ve gençlerde de görüldüğünü, özellikle kadınlarda erkeklerden 2-3 kat daha sık ortaya çıktığını kaydetti.

TANI TEDAVİSİNDE TAKIM ÇALIŞMASI

Romatoid artritin (RA) hastalığının tanı ve tedavisinin, hasta ile birkaç farklı sağlık uzmanının oluşturduğu bir takımın çabasını gerektirdiğini kaydeden Akkoç, iyi bilgilendirilmiş ve kendi tedavilerine aktif olarak katılan hastaların daha az ağrı yaşadığını ve daha az sıklıkta doktora başvurduklarını bildirdi.

HASTALIĞIN ÖZELLİKLERİ

Bütün hastalıklarda olduğu gibi RA’da da erken teşhisin önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Akkoç, hastalığın özelliklerini, “Hassas, sıcak, şiş eklemler, etkilenen eklemlerde simetrik tutulma, el bilekleri ve el parmak eklemlerinde iltihap, yorgunluk, nadiren ateş, sabahları veya uzun süreli istirahat sonrası 30 dakika veya daha uzun süreli katılık” olarak sıraladı. Hastalıkla ilgili ilk belirtilerden itibaren, kişilerin kendi eklemlerindeki değişiklikleri çok iyi takip ederek, mutlaka doktora başvurmalarını isteyen Prof. Dr. Akkoç, son yıllarda geliştirilen çok önemli ilaç ve tedavi yöntemleri bulunduğunu, bunlar sayesinde hastaların günlük yaşantılarını daha kolay sürdürebildiklerini bildirdi.