Genel SağlıkHABERLER

TÜRKİYE KANSERLE SAVAŞ VAKFI’NDA ÜCRETSİZ MEME MUAYENESİ

Türkiye Kanserle Savaş Vakfı (TKSV), geçtiğimiz haftasonu açılan Erken Tanı Merkezi’nde ücretsiz meme muayenesi kampanyası başlattı. Novartis’in bağışladığı mamografi cihazı ile şubat ayı sonuna kadar kadınlar yanında erkekler de ücretsiz meme taramasından geçebilecek. Hedef, en az 3 bin kişiye ulaşmak.

TKSV Başkanı Prof. Dr. Metin Ertem, Novartis’e Erken Tanı Merkezi’ne katkılarından dolayı teşekkür ederek, şubat ayı sonuna kadar sürecek ücretsiz meme muayenesi kampanyasıyla 3 bin kişiye ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı. Ertem, meme kanserinin dünyada erkeklerde de görülmeye başlaması nedeniyle kampanyada kadınlar yanında erkeklerin de taranacağını belirtti.

Ertem, başlangıçta radyoterapi, kemoterapi ve cerrahi dışındaki onkoloji tedavi hizmetlerini veren merkezde; bugün cerrahi onkoloji, jinekolojik onkoloji hizmetlerinin yanısıra kanserin erken tanısına yönelik röntgen, mamografi, sonografi ve laboratuar hizmetleri de verdiklerini belirtti.

Kendi olanakları ile tedavi olanlardan başka Emekli Sandığı emeklileri, Sosyal Sigortalar Kurumu ve birçok bankaların hastalarına da hizmet veren merkezde, ekonomik düzeyi yeterli olmayan hastalara da, her yıl ayrılan bütçeyi aşmamak kaydıyla, ücretsiz tedavi yapılıyor. Merkezde, günde 100’den fazla hastaya bakılıyor.

Erken tanı hayat kurtarır

Yılda bir kez yapılan muayene ile kansere yakalanma oranının yüzde 70 oranında azaldığını açıklayan uzmanlar, erken tanının önemine değiniyor.

Uzmanlar, erken tanının hastalığın meme dokusunda sınırlı olduğu dönemde, hattain situ karsinom denilen kanserden önceki basamakta yakalanmasına olanak sağladığını belirtiyor. Erken tanı ve tarama programlarını uygulayan ülkelerde in situ karsinom (duktal) oranlarında ve erken evre meme kanseri oranlarında giderek bir artış saptanıyor. Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsünün verilerine göre kanser sıklığı 1973 yılında 100 bin’de 82.6 iken 1998’de 100 bin’de 118.1’e yükselmiştir. Bu yükselme, erken tanı yöntemlerinin yaygın olarak kullanılmasına bağlanmaktadır. Amerika’da 40 yaş üstü kadınların yüzde 70.9’u mamografi yaptırmaktadır. Meme kanseri görülme sıklığı artmasına karşın meme kanserine bağlı ölümler, tedavideki ilerlemeler, kadınların mamografi ile takibinin yaygınlaşması ve diğer faktörlerin etkisi ile 1991’den beri her yıl yüzde 2 oranında azalmaktadır.

20 yaşından itibaren her kadının adetinin tamamlanmasından sonraki hafta içinde, menopozda olanların da her ayın sabit bir gününde kendi kendine muayene yapması gerekiyor. Uzmanlar, 20-40 yaş arasında her 3 yılda bir uzman hekim muayenesi, 40 yaşından sonra da mamografik tarama öneriyor.

Ayrıntılı bilgi için bkz. http://www.novartis.com.tr