Genel SağlıkHABERLER

KANSERİ YENEN TÜRK DOKTORU

Doktor Bahri Karaçay, Truva atından esinlenerek geliştirdiği gen tedavisini sinir sistemi tümörüne uyguladı ve kanserli hücrelerin yarısını öldürmeyi başardı.

Dünya, kanseri tedavi eden geni bulan müthiş Türk bilimadamını konuşuyor. Doktor Bahri Karaçay, Amerika’da görev yaptığı Iowa Üniversitesi’nin laboratuarında harikalar yarattı. Pediatri bölümünde araştırmalarını yürüten Karaçay, daha çok 5 yaşın altında görülen ve Neuroblastoma adı verilen sinir sistemi tümörü için bir gen tedavisi geliştirdi ve laboratuar şartlarında 20 saat gibi kısa bir sürede kanser hücrelerinin yüzde 50’sini öldürmeyi başardı.

ÖLÜME KODLADI

Bilim adamlarını şaşkına çeviren uygulamasıyla ismini tıp tarihine yazdıran Karaçay’ın tedavide esinlendiği şeyse hayli ilginç. Bilimadamlarını şaşkına çeviren uygulamasıyla adını tıp tarihine yazdıran Karaçay, araştırmasında virüsü Truva atından esinlenerek kullandı. Soğuk algınlığına sebep olan virüsu truva atı gibi kullanıp içine kanser hücrelerinde ölüm mekanizmasını harekete geçiren genler yükleyen Dr. Karaçay, çalışması ve uyguladığı yöntem hakkında şu bilgileri verdi: “Kanser, hücrenin bu normal hayat seyrinin bozulması ve hücrenin belli sayıda bölünmesinden sonra ölmesi gerekirken ölmeyip çoğalmasına devam etmesidir. Bu araştırmamda, kanser hücrelerini yok etmeyi, ölüm kodlayan genlerden birini hücreye aktarmak suretiyle ölüm mekanizmasını yeniden harekete geçirerek sağladım. Bir diğer deyişle kanseri ölümü kodlayan bir genin aktarımı ile tedavi etmeye çalıştım.”

BİR MÜZİSYEN

Karaçay’ın yaptığı araştırmanın sonuçları geçtiğimiz günlerde “Cancer Gene Therapy” (Kanser gen tedavisi) dergisinde de yayınlandı. Aynı zamanda müzikle de uğraşan Karaçay’ın bir kaseti ve bir de müzik grubu var. 1990 yılından bu yana Amerika’da çeşitli üniversite ve hastane bünyesinde, genetik insan hastalıkları konusunda araştırmalar yapan Karaçay’ın mucize tedavi, yakın zamanda insanlar üzerinde uygulamaya konulacak.

Haber: Sinan Aydın

Kaynak: Takvim Gazetesi