Genel SağlıkHABERLER

ÇOCUĞUM HİPERAKTİV DİYE ÖVÜNMEYİN

Erkeklerde, kız çocuklarına oranla 5 ile 10 kat daha fazla hiperaktif davranış görülürken, bu çocukların sigara ve alkole erken yaşta başladıkları bildirildi.

Hiperaktif çocuklar sigara ve alkole daha erken başlıyor. Aydın Rehberlik Araştırma Merkezi Psikoloji Danışmanı Ece Ercan yaptığı açıklamada, hiperaktif çocukların uygun olmayan aşırı hareketlilik, ataklık, istekleri erteleyememe gibi davranış biçimleri gösterdiklerini söyledi.

Hastalığın temel belirtilerinin dikkat sorunları ile başladığını belirten Ercan, bu tür çocukların belirli bir konuya yoğunluk gösteremediğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Hiperaktif bozukluğu ilkokul çağındaki 20-30 çocuktan birinde görülebilir. Dağınık ve düzensiz olurlar. Bu hastalık daha fazla erkek çocuklarda görülür. Yaptığımız araştırmada, erkeklerde, kız çocuklarına oranla 5 ile 10 kat daha fazla hiperaktif davranış görüldüğü tespit edildi. Bu tür çocuklar genelde sigara ve alkollü madde kullanımına erken başlar. Ders dinleyemez, kalem çevirme, derste resim yapma gibi davranışlarda bulunurlar.”

Hiperaktif çocukların kesinlikle kontrol altında tutulması gerektiğine işaret eden Ercan, yasal sorunlara neden olabilecek riskli ve tehlikeli davranışlar gösterebilen çocukların “bellek” sorunlarını da beraberinde yaşadıklarını bildirdi.