Genel SağlıkHABERLER

HER YANLIŞIN KARŞILIĞI CEZA OLMAMALI

Psikiyatrist Dr. İbrahim Bilgen, çocukların yaptığı her yanlışın karşılığının ceza olmaması gerektiğini söyledi.

Bilgen, çocuğun eğitiminde, ödül ve cezanın çok önemli bir yeri bulunduğuna dikkat çekerek, çocuklara yönelik cezanın dikkatli bir şekilde uygulanması gerektiğini ifade etti. Bilgen, “Çocuklar yada anne-babalar ne kadar mükemmel olurlarsa olsunlar, bütün çocuklarda disiplin sorunları ile karşılaşılır. Çocuğu sürekli ödüllendirmek de sürekli cezalandırmak da zararlıdır. Ceza, çocukta oto kontrol sistemini oluşturur” dedi.

Çocukların yanlış davranışları karşısında ilk karşılaştıkları şeyin kesinlikle ceza olmaması gerektiğini kaydeden Dr. Bilgen, “Çocuklara etkin aldırmazlık, mola gibi çeşitli cezalar uygularken, çocuğa bunun açıklanması çok önemlidir. Öncelikle çocuk hangi istenilmeyen davranışı yaptığında, ne tipte bir ceza ile karşılaşacağını önceden bilmelidir” diye konuştu.

Çocuğa ruhsal açıdan zarar vermeden olumlu davranışı öğreten cezalar uygulanması gerektiğini söyleyen Dr. İbrahim Bilgen, “Çocuğumuza, ‘Seni seviyorum ama senin bu davranışını sevmiyorum’ şeklinde açıklama yaparak cezanın nedenlerini ortaya koymamız gerekiyor. Çocuğun kişiliğine değil, davranışına ceza verdiğimizi belirtmeliyiz” şeklinde konuştu.