Genel SağlıkHABERLER

GRİP VURMAYA BAŞLADI!

Aylardır tartışılan, fakat sessizliğini koruyan grip virüsü, geçtiğimiz günlerde tespit edildi. Virüsün yol açtığı hastalık, Türkiye de görülmeye başlandı.

Sonbahar başından bu yana beklenen, ancak sessizliğini koruyan grip virüsü, İstanbul Tıp Fakültesi Viroloji laboratuarı tarafından yürütülen grip tarama çalışmaları neticesinde teşhis edildi. Aralık ayı ortalarına kadar sessiz kalan grip virüsünün artık görülmeye ve hastalık yapmaya başladığını açıklayan İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Viroloji Bölüm Başkanı Prof Dr. Selim Badur, başta risk grubunda yer alan kişiler olmak üzere herkesi bir an önce önlem almaya çağırıyor.

Henüz bireysel vakalar şeklinde görülmekte olan grip hastalığının, hemen her yıl olduğu gibi Ocak ve Şubat aylarında yaygın salgınlar yapması bekleniyor.

SALGIN ÇOCUKLARDAN BAŞLIYOR

Her yıl değişime uğrayan, bu nedenle sürekli izlenmesi gereken grip virüsü, ülkemizde İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Viroloji Laboratuarınca son yıllarda yürütülmekte olan grip taraması çerçevesinde inceleniyor. Virüsün ilk aşamada çocuklarda hastalık yapmaya başladığına dikkat çeken uzmanlar, salgınların genellikle çocuklarda başladığını, daha sonra erişkinlere yayıldığını hatırlatıyor.

İlk kez geçen yıl tespit edilen ve bu seneki grip aşılarına eklenen Fujiyan grip virüsü, özellikle çocuklarda ağır hastalığa, hatta ölümlere neden olmuştu. Bu sezonda da yine çocuklardan başlayan grip salgınının Fujian grip virüsü ile meydana geldiği tahmin ediliyor. Uzmanlar, konuyla ilgili araştırmaların devam ettiğini belirtiyor.

GRİP AŞISI YAPTIRMAK İÇİN GEÇ KALMADINIZ!

Büyük küçük herkesi tehdit eden grip salgınına karşı korunmanın en etkin yolu grip aşısı. “Aşı olmak için önerilen Eylül-Ekim-Kasım ayları geçti, artık yapacak bir şey kalmadı” diye düşünülmemesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Selim Badur, grip salgınlarının hemen her yıl Aralık sonlarında başlayıp Mart sonuna kadar devam ettiğini, ancak hastalık geçirilmediği sürece Aralık, Ocak ve hatta Şubat aylarında dahi aşı olunabildiğini belirtiyor.

Aşının koruyuculuğu, uygulamadan yaklaşık 7-10 gün sonra başlıyor. Uzmanlar, özellikle 60 yaş üzerindeki kişiler ile astım, şeker, kalp, kanser ve KOAH hastalarının zaman geçirmeden mutlaka aşılanmaları öneriyor.