Genel SağlıkHABERLER

‘KUDUZ VE TETANOS AŞISI SIKINTISI YOK’

Kuduz aşısının, başta il sağlık müdürlükleri olmak üzere, Türkiye’de bütün sağlık birimlerinde bulunduğu bildirildi.

Ekim-Kasım-Aralık 2004 dönemi için 185 bin doz tetanos aşısı ve 1 milyon 257 bin doz tetanos+difteri aşısı dağıtımının gerçekleştirildiği vurgulandı.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında yer alan Kuduz ve Tetanos aşılarının temininde güçlük çekildiğine ilişkin haberlerin yer aldığı belirtildi.

Kuduzla ilgili bütün uygulamaların 9 Mayıs 2001 tarihli yönerge çerçevesinde yürütüldüğü ifade edilen açıklamada, kuduz riskli temas durumlarında aşı uygulamasının 0, 3, 7, 14 ve 28. günlerde birer doz olmak üzere toplam 5 doz olarak uygulandığı kaydedildi. Bu aşıların koruyuculuk özelliği yüksek aşılar olduğu belirtilen açıklamada, aşılama başladıktan sonra, hastanın durumuna ve yaralanmanın niteliğine göre, 7. güne kadar kuduz antiserumunun yapıldığı bildirildi.

Her kuduz riskli temas vakasında mutlaka uygulanması gereken kuduzaşısının başta il sağlık müdürlükleri olmak üzere, Türkiye’de bütün sağlık birimlerinde bulunduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Ayrıca, bakanlığımızın merkez deposunda dağıtıma ve kullanıma hazır halde 207 bin 653 doz kuduz aşsı mevcuttur. Özel durumlarda uygulanması gereken kuduz antiserumu ise ihtiyaç duyulan durumlarda enkısa sürede ilgili birimlere ulaştırılmaktadır. Hakkari, Yüksekova’da meydana gelen ısırık vakalarında da ilgili Yönerge çerçevesinde gerekli işlemler yapılmış olup, bu vakalar için ihtiyaç duyulan kuduz antiserumu tedarik edilerek 21 Aralık’ta ilgili birimlere ulaştırılmış ve hastalara uygulanmıştır. Bu vakaların kuduz yönünden takip ve tedavilerine ait herhangi bir problem bulunmamaktadır.”

TETANOS VE DİFTERİ

Açıklamada, tetanos aşısı yerine “tetanos+difteri” aşısının yapıldığı yönündeki haberlere de yer verildi. Yapılan bilimsel çalışmaların difteri hastalığına karşı hassasiyetin özellikle 20-29 yaş grubunda arttığını gösterdiği vurgulanan açıklamada, bu tür çalışmalar ve gelişmiş ülkelerin uygulamaları da göz önüne alınarak Bağışıklama Danışma Kurulu’nda konunun görüşüldüğü ve aşılamanın, “tetanos+erişkin tipi difteri (Td)” aşısı olarak yapılması kararının alındığı bildirildi.

Açıklamada, bu karar doğrultusunda aşı alımları ve illere dağıtımının yeniden gözden geçirildiği ve tüm illerde bundan sonra tetanos yerine, uygulamanın “Td” olarak devam ettirilmesine başlandığı belirtildi.

Türkiye’nin aşı ihtiyacı ve aşı dağıtım planlamasının bakanlık tarafından yapıldığı ve 3’er aylık aralıklarda dağıtıldığı ifade edilen açıklamada, şöyle denildi.

“Ekim-Kasım-Aralık 2004 dönemi için 185.000 doz tetanos aşısı ve 1.257.000 doz Td aşısı dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Halen Ocak- Şubat-Mart 2005 dönemi için dağıtım hazırlıkları tamamlanmış olup merkez depomuzda 1.479.000 doz tetanos aşısı ve 1.058.000 doz Td aşısıdağıtıma hazır halde beklemektedir.”