Genel SağlıkHABERLER

KIZILAY KAN İÇİN SOKAĞA ÇIKTI

Kızılay, son yıllarda azalan kan bağışını arttırmak için yeni bir sistem başlattı.

Kızılay kan bağışı için gönüllülerin gelmesini beklemek yerine, vatandaşın ayağına gidiyor. Asıl hedef hastaların kapı kapı kan aramasını engellemek. Kızılay bu kapsamda sosyal güvenlik kurumlarıyla görüşmeleri sürdürüyor.

Kızılay kan bağışı aracı, son üç aydır her gün İstiklal Caddesi’ne gidiyor. Hemşireler kan bağışı için kan torbalarını, şırıngaları ve diğer gerekli aletleri hazırlıyor ve bekliyor…

Kan bağışı aracına ilgi her gün farklılık gösteririyor. Ancak Kızılay ekiplerinin, bir ünite kan bile alamadan bitirdiği günler de az değil.

Gönüllülerin en büyük kaygısı ise bedavaya verdikleri kana kendileri muhtaç olduklarında 50 ila 100 milyon lira para ödemek zorunda olmaları. Ancak bunun bir gerekçesi var.

Kızılay, hazırlanmakta olan yeni kan yasasıyla para ilişkisini vatandaş yerine sosyal güvenlik kurumlarıyla kurmayı planlıyor.

Türkiye’nin yılda 3,5 milyon ünite kana ihtiyacı var. Son birkaç yılda gönüllü bağışları azalan Kızılay, bu yıl 350 bin ünite kan toplamayı planlılıyor. Önümüzdeki yılın hedefi ise 500 bin ünite kan.