Genel SağlıkHABERLER

PROSTAT HASTALIKLARINDA ONLİNE TEŞHİS

Prostat hastalıklarında erken teşhis tedavinize açılan kapı olacaktır.

Prostat web sitesi “www. prostatim.com”da yer alan ‘on-line check up’ ile prostat büyümesine bağlı şikayetlerinden yola çıkarak tıkanıklığın derecesi 3 dakika gibi kısa bir zamanda bulunabiliniyor.

Tüm dünyadaki üroloji uzmanlarınca kullanılmakta olan bir sistem olan IPSS check-up’ın özellikle orta ve ileri derecede tıkanıklıklarda sağlıklı sonuçlar verdiği görülüyor.

Prostat kestane büyüklüğünde bir cinsiyet bezidir. Prostatın birincil rolü, ejakülasyon için gerekli olan sıvının bir kısmını sağlamaktır. Prostat hastalıklarının iki türü vardır: Prostat kanseri ve iyi huylu prostat büyümesi. Her ikisinin tedavisinde de erken teşhis son derece önemlidir.

40 yaşını aşmış erkeklerde vücuttaki hormonal değişikliklere bağlı olarak prostatta ortaya çıkan hücresel farklılaşmalar prostat içerisinde adenom adı verilen bir dokunun gelişmesine yol açıyor. Tıbbi terimi ile Benign Prostat Hiperplazisi (BPH), yani prostat’ın kanser olmayan büyümesi olarak isimlendirilen bu durum aslında hemen tüm erkeklerde meydana gelirse de erkeklerin ancak 1/3’ünde tedavi gerektirecek ölçüde tıkanıklığa yol açıyor.

Belirtileri:

Sık idrara çıkmak
Zor idrar yapmak
İdrara başlarken bir süre beklemek
Geceleri idrar hissi ile uyanmak
Mesanenin tam boşalmadığını hissetmek
İdrar’ı kesik kesik boşaltmak
Tuvaletten çıktıktan çok kısa bir süre sonra tekrar idrar hissi duymak
Ani idrar sıkışmaları hissetmek, bazen idrarı tutamamak

Belirtiler yıllar içinde yavaş yavaş geliştiğinden, ciddi tıkanıklığı olan hastalar bile bazen bu durumu normal olarak kabul edebiliyor, yani duruma adapte oluyor. Özellikle erken dönemlerinde çok sinsi bir hastalık olan prostat kanserinde ise kişide kanserle birlikte prostat büyümesi ve buna bağlı şikayetler mevcut değilse kanserin kendisine özgü hiç bir belirtisi bulunmayabilir.

Hattat Hastanesi Üroloji Ünitesi’nde Prostat Hastalıkları teşhis ve tedavisi en modern yöntemlerle konusunda uzmanlaşmış bir ekip tarafından yapılıyor. 40 yaş sonrası yıllık kontrollerin kesinlikle ihmal edilmemesi gerekiyor.