Genel SağlıkHABERLER

“ASTIM HASTALIKLARI”

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı yaptığı açıklamada, astım hastalığının geçmişte daha az görülmesinin önemli nedenlerinden birinin ahşap evlerin çokluğu olduğunu dile getirerek, “Ancak hava alan ahşap yapıların yerine çift camlı binalarda, hava değişimi olmadığı için aynı ortamın defalarca tenefüs edilmesi, sıcak ve sebze yemekleri yerine katkı malzemeli hazır yiyecekler yenilmesi, eksoz gazları gibi nedenlerle astım ve diğer hastalıklarda da artış yaşandı” dedi.

Adapazarı’nın mevcut şartlarının, hastalığın artmasına çok daha uygun olduğuna işaret eden Dağlı, şunları kaydetti: “Adapazarı’nda altyapı bitmediği için ortaya çıkan toz ve çamur, insanların ciğerlerine kadar işliyor. Adapazarı’ndan astım ve solunum yolu rahatsızları nedeniyle İstanbul’a gönderilen hasta sayısında büyük bir artış var. Bizim hastanemize Adapazarı’ndan çok sayıda hasta geliyor. Adapazarı’nda altyapı bitirilip, toz ve çamurun önüne geçilmezse, astım hastalıklarında patlama olur.”

Adapazarı’nın altyapı çalışmalarının bitirilememesine gerekçe olarak, kaynak yetersizliğinin gösterilemeyeceğini savunan Dağlı, “Formula yarışlarının pisti için harcanacak 60 milyon dolarla bu çalışmalar tamamlanabilir. Türkiye biraraya gelip, Adapazarı’nın altyapısı bitirmelidir” dedi. Dağlı, Adapazarlılara, tozdan korunmak için maske kullanmalarını da önerdi.