Genel SağlıkHABERLER

HER ÜLKENİN KAHVALTI KÜLTÜRÜ ÇOK FARKLI

Ülkelerdeki kültür ve anlayış farkı, kahvaltılara da yansıyor. Her ülkenin kahvaltı sofrası birbirinden bağımsız teşekkül ediyor. Avrupa’da ise kahvaltı kültürü çok farklı.

Ülkelerdeki kültür ve anlayış farkı, kahvaltılara da yansıyor. Her ülkenin kahvaltı sofrası birbirinden bağımsız teşekkül ediyor.

Demli çay Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında başı çekerken, Avrupa ülkelerinde ise sütle karıştırılmış mısır gevrekleri ve balık ürünleri kahvaltılarda baş tacı ediliyor. Türkler, kızarmış ekmek, beyaz peynir, sahanda yumurta, siyah ve yeşil zeytin, tulum, dil, çerkez ve kaşar peyniri, sucuk ile pastırmasız kahvaltı yapamıyor.

Reçelin yanında kaymak ve bal da kahvaltı sofralarına baş döndürücü bir lezzet katıyor. Avrupalılar kahvaltıda çayı ve genel olarak sıcak içecekleri hiç tercih etmiyorlar.

Bazı ülkelerde uykudan açılmak için Nescafe içilse de çoğu kişi süt veya sıkma portakal suyu ile kahvaltı yapıyor. Yiyecek olarak da genelde Türk kültürünün aksine tek çeşitlilik dikkat çekiyor. Jambon, patates kızartması ya da hamburger bol miktarda tüketilirken, sebzelere ağırlık verenler de oluyor. Avrupalılar kahvaltıyı genelde geçiştirici bir öğün olarak görüyor ve diğer öğünler de çok daha fazla yiyorlar. Farklı kültürlerin kahvaltı sofraları şu şekilde:

Fransa: Fransa’da kahvaltılar sade olmasıyla tanınıyor. Fransızlar kahvaltı sofralarından değişik reçel ve ekmek çeşitlerini eksek etmiyorlar. Gevrek kruvasan, taze baget ekmeği ya da tahıllı ekmek ve Fransız reçel çeşitlerinden son derece lezzetli bir kahvaltı hazırlıyorlar. Bol sıcak sütlü kahve ise Fransızların en çok tercih ettikleri içecek olarak sofralarda yerini alıyor.

Portekiz: Balıkçılığın önemli geçim kaynağı olduğu Portekiz’de, deniz ürünleri ile yüzlerce çeşit ekmek yapılıyor. Portekizliler, kahvaltıya önem veriyorlar ve bu sebeble de doyurucu olmasına dikkat ediyorlar. Örneğin ton balıklı ve yumurtalı ekmek, en çok sevilen kahvaltı mönüsü. Koyu kahve veya taze sıkılmış portakal ve greyfurt suları, Portekizlilerin kahvaltılarını zenginleştiriyor.

İsveç: Gölleri ve nehirleri ünlü olan ülkede tatlı su balığının çeşitleri kahvaltılarda göze çarpıyor. Sosa yatırılmış alabalık, somon ve bunun gibi çeşitli balıklar İsveçliler’in en çok tercih ettikleri kahvaltı mönülerini süslüyor. Ayrıca, dereotu ve yeşil baharatlar ile muhteşem lezzetler ortaya koyuyorlar. Ancak kahvaltı sofralarında tatlı da hiç eksik olmuyor. Üzümlü ekmek üzerine yaban mersini reçeli, İsveç kahvaltılarının vazgeçilmezlerinden.

Macaristan: Lezzetli ve baharatlı yemekleri seven Macarlar, hemen hemen tüm yemeklerinde biber kullanıyorlar. Ayrıca soğan ve sarımsak da Macar mutfağının tamamlayıcı malzemeleri. Salamlı ekmek ya da leziz salatalı kepek ekmeği Macar kahvaltı sofrasının geleneksel tatlarından.

MISIR GEVREĞİ GÖZDE

İngiltere: İngilizler sabah 5 çayının ardından yine doyurucu ve enerji dolu bir kahvaltı yapıyorlar. İngilizler kahvaltılardında süt ile karıştırılmış mısır gevreğini bol miktarda tüketiyorlar. Çeşitli reçel ve marmelatlar, özellikle ünlü buruk portakal marmelatı, İngilizlerin vazgeçilmezi olarak biliniyor. Yumurta ise pişmiş ya da rafadan, çırpılmış ya da tavada, jambon ya da sosis ile kızarmış tost ekmeklerinin yanında yeniyor. Bu mönü, çeşitli mısır gevrekleri ile de zenginleştiriliyor.

İtalya: Yemeğin son derece önem arz ettiği İtalya’da kahvaltı ikinci planda tutuluyor. İtalyan kahvaltısında, ev yapımı küçük ekmekçiklere ya da üçgen tost ekmekleri eşlik ediyor. Mozarella, salam, domates ve fesleğen, İtalyan kahvaltı sofralarındaki Akdeniz esintilerini simgelerken, ülke genelinde kahvaltı geçiştirme öğünü olarak değerlendiriliyor.

Rusya: Rusya’da, Çarlık döneminde olduğu gibi bugün de havyar, lakerda ve balık ürünleri kahvaltı sofralarına lezzet katıyor. Ayrıca Rus mutfağında bol baharat kullanılıyor. Güne başlarken kalorisi yüksek balık, et ve yumurta çeşitlerini tercih eden Ruslar’ın “Rus Yumurtası” ve lakerdalı esmer ekmek “Wolga- Schnitte”si dünyaca meşhur.

İspanya: İspanya’da, bölgeler arasındaki coğrafi ve kültürel farklılık yemek tariflerine de yansıyor. İspanyol mutfağı çok çeşitli lezzetleri bir arada barındırıyor. Füme salam, balık, zeytin ve sarımsak ise her İspanyolun vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. Kahvaltıda da zeytinli ekmek veya domatesli ekmek, İspanyol tarzı kahvaltının simgesi olarak gösteriliyor. Bu lezzetleri ise sütlü kahve tamamlıyor.

İsviçre: Mısır gevreği, marmelat, bal ve ekmek çeşitlerine peynir ve salam çeşitleri eşlik ediyor. Tatlı lezzetlerin ağırlıklı olarak hissedildiği bir başlangıçtan sonra, “Appenzeller Cracker” ve “Bündner Fleisch- Schnittli” gibi çeşitler İsviçrelilerin vazgeçemedikleri tatlar arasında bulunuyor.

Hollanda: Hollandalılar kahvaltılarında en çok peynir yiyorlar. Ringa balığı da peynirin yanında yerini alıyor. İnce kesilmiş salam ve Hollanda peynirlerinin yanında, kahvaltı sofrasında Ringa balığı ikram ediliyor. Hollanda usulü bir kahvaltı sofrasının en önemli tamamlayıcı unsurları ise tatlandırılmış özel bir fincan çay veya kahve veya sade süt.

mynet.com