Genel SağlıkHABERLER

ABD DE YOKSULLARA İNDİRİM KARTI

ABD’de yedi büyük ilaç şirketi, bazı yoksul ABD’lilere 130’u aşkın ilaca dönük, indirimli ilaç temini hizmeti sunan kart çıkaracak.

Bu indirimli ilaç kartı Amerikan sermayeli Abbott Laboratories Inc., Bristol-Myers Squibb Co., Johnson & Johnson ile Avrupa sermayeli GlaxoSmithKline, Aventis SA, AstraZeneca Plc ile Novartis AG ilaç şirketlerince ortaklaşa hazırlanacak.

İndirim kartıyla, yaşlılar, özürlü ve sakatlara yönelik Amerikan federal devlet sağlık-bakım hizmeti Medicare kapsamında olup da reçeteli ilaç yazdırma hakkına sahip olmayan 11 milyon yoksul ABD’liye ulaşılacak. Together RX kartıyla, yıllık geliri 28 bin, çiftler için 38 bina dolara kadar olan Medicare kapsamındaki yaşlılar ile özürlülere reçeteli ilaçlarda eczanelere kıyasla yüzde 20 ila yüzde 40 indirim sağlanacak.

İngiliz ilaç şirketi GlaxoSmithKline, İsviçreli Novartis, New York’daki Pfizer ile Amerikan Eli Lilly & Co., bu şirketlerce üretilen ilaçlarda indirim sağlayan bireysel kartları geçen aylarda çıkartmışlardı.

İlaç sanayii gözlemcilerine göre, ilaç indirim kartları, ABD’nin yasama organı Kongre’de uzun süredir bekleyen Medicare sağlık sigortası programında reformun yanında, “Açları Doyurma” mesabesinde sınırlı, geçici bir çare olacak. Medicare reformuyla, ABD’de yaşlılar, sakatlar, özürlülerin ilaç ihtiyaçlarının tamamının federal devlet bütçesinden karşılanması hedefleniyor.

Bu sistemde halen hastaların ilaç masrafları hastaneye ya da bir doktorun kemoterapi merkezi gibi özel amaçlı sağlık kuruluşlarında tedavi görmediği sürece karşılanmıyor. Kongre’de birçcok üye ile Pfizer ve Merck gibi ilaç şirketlerinin baş yöneticileri, Medicare’de reformla, hastane dışındaki tedavilerde de ilaç giderlerinin federal devletçe karşılanması için baskı yapıyor.