Genel SağlıkHABERLER

DEPRESYON, RUHSAL RAHATSIZLIK

Osmangazi Üniversitesi (OGÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökay Aksaray, Eskişehir Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Depresyon ve Başa Çıkma Yolları” konulu panelde depresyonun, tedavisi olan ve herkeste görülebilecek bir durum olduğunu söyledi.

Depresyonun hiçbir zaman akıl hastalığı anlamına gelmeyeceğini, her yaşta ve her kesimde görülebileceğini kaydeden Doç. Dr. Gökay Aksaray, depresyonun belirtilerini, sürekli üzüntü, mutsuzluk ya da sinirlilik, günlük işlere istek ve ilgi duymama, hiçbir şeyden zevk almama, işkoliklik, mizah ve espriden yoksun olma, aşırı eleştiren ve sürekli talep edici olma, kaygılı ve karamsar olma şeklinde sıralayarak bu özellikleri taşıyan kişilerin depresyona daha yatkın olduklarını söyledi.

Doç. Dr. Aksaray, ekonomik sorunlar, fiziksel hastalıklar, emeklilik, işsizlik, ölüm ve boşanmaların da depresyona neden olduğunu vurgulayarak, “Kadınlar, erkeklere oranla iki kat daha fazla depresyona yatkın. Depresyonun en sık görüldüğü yaşlar kadınlarda 35-45, erkeklerde de 55-70 yaşlarıdır” dedi.

Depresyon tedavisinde ilaçlar ve ruhsal destek, hastanın bunlara uyumu ve kişisel çabalarının çok önemli olduğunu anlatan Doç. Dr. Gökay Aksaray, tedavi sonunda hastaların çoğunun iyileştiğini bildirdi. İlaç tedavisinin etkilerinin 2-3 haftada görüldüğüne işaret eden Doç. Dr. Aksaray, tedavide sabırlı olmak gerektiğini, tedavide kullanılan ilaçların ise kesinlikle alışkanlık yapmadığını anlattı.

Daha sonra, aynı fakülteden öğretim üyeleri Prof. Dr. Gülten Seber ve Yrd. Doç. Dr. Çınar Yenilmez de, konuyla ilgili görüşlerini bildirdiler. Panele katılanların tamamına yakınının kadın olması dikkati çekti.