Genel SağlıkHABERLER

BAŞAĞRISININ TETİKÇİLERİ

Günümüzdeki araştırmaların sonuçlarına bakıldığında, beyinde etkili olan kimyasal maddelerdeki dengesizliklerin başağrısının gerçek nedeni olduğu söyleniyor

İşte size uzmanların saptadığı bir takım başağrısı tetikçileri:

Stres, araştırmacılar stresin baş ağrıtmasını, kanda adrenalin düzeyinin yükselmesi sonucunda beyinde meydana gelen kimyasal dengesizliğe bağlıyorlar.

Alkol, özelikle kırmızı şarap ve bira başağrısına yol açan içecekler arasında ilk sırada yer alıyor. Alkolün kendisi kadar alkollü içkilerdeki başka bazı bileşiklerin de başağrısında etkili olduğu sanılıyor. Çikolata başka bir tetikçi olabilir ama çikolatanın mı migrene yol açtığı yoksa zaten başlayacak olan migren krizinin mi çikolata yeme arzusu uyandırdığı henüz kesin değil. Hava, iklim, mevsim, yükseklik değişimleri veya uçak yolculuklarındaki zaman dilimi değişimleri. Uyku veya yemek zamanlarındaki değişimler. Adet dönemleri veya gebelik ya da menopozda östrojen tedavisine bağlı olarak hormon düzeylerindeki değişimler ve doğum kontrol hapları.

Alışılmadık kokular, şiddetli veya yanıp sönen ışık kaynakları.

Hava kirliliği veya havasız odalar.

BAŞA ÇIKMANIN YOLLARI

AĞRI KESİCİLER

Ağrı kesiciler ağrıyı kontrol altına almaya yardımcı olur. Başka sağlık nedenlerinden dolayı ilaç kullanıyorsanız ağrı kesici almadan doktorunuza danışın. İlaçları zamanında alın

Ağrıyı sürekli olarak kontrol altında tutmak istiyorsanız ilaçları ağrı ilk başladığı zaman ve belirli bir plan dahilinde düzenli olarak alın. Ağrı bir defa yerleştikten sonra ilaçlarla bunu dindirmek daha güç olur.

İLAVE BASİT ÖNLEMLER

Kuşkusuz ağrı kesici ilaçlar başağrısında ne kadar erken dönemde alınırsa o kadar etkili olurlar ama bu ilaçlara ilave olarak bazı basit önlemler başağrısını geçirebilir:

Ne beklediğinizi bilin

Kişiler kendilerini hangi şiddette ve ne sürede bir ağrının beklediğini bildiklerinde ve bunun nedenini anladıklarında ağrı ile başa çıkmaları kolaylaşır.

Sıcak veya soğuk kompresi deneyin, ılık bir duş alın ve dinlenin. Stresli durumdan uzaklaşın.

Uykuya yatın.

Karanlık ve sessiz bir odada yatağa uzanarak uyumaya çalışın. Ensenize bir buz torbası koyun ve başınızın ağrıyan bölgelerine hafifçe bastırarak masaj yapın.

Sigarayı Bırakın

Sigara içiyorsanız, sigarayı bırakın çünkü sigara, migreni hem uyarır hem de ağrının şiddetini arttırır.

Egzersiz Yapın

Stresinizi atmak için düzenli egzersiz yapın

(Dikkat: Şayet fiziksel egzerzisler migren krizini başlatıyorsa önce yavaş yavaş ısınma hareketleri yapın)

Gevşeme tekniklerini öğrenin

Kasları gevşetmek ağrıyı azaltır. Derin soluk alma ve çene kaslarını gevşetme gibi teknikler öğrenilmesi kolay ve her yerde uygulanabilen tekniklerdir.

NELERE DİKKAT ETMELİ

İlaç etkileşimlerinden kaçının

Başka nedenlerle kullandığınız ilaçlar varsa ağrı kesici almadan önce doktor veya eczacınıza danışın.

Önerilen dozu aşmayın

Vücudunuzu bir defada yüksek doz ilaçla yüklemek yerine ağrı kesicileri uygun doz ve zamanda alın. Doktorunuz tavsiye etmedikçe önerilen dozu aşmayın.

Alkolden kaçının

Alkol ile bile birlikte alınan ağrı kesici mide rahatsızlığı ve kanama riskini daha çok arttırır. Önerilenden yüksek dozda ilaç ve alkol karaciğer hasarı riskini arttırır.

Agrı kesicileri süt ve yemekle alın

Bu, ağrı kesicilerin yol açacağı mide rahatsızlığını en aza indirir.

Gerekenden uzun süre kullanmayın

Ağrı kesiciye gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını düzenli aralıklarla değerlendirin.