Genel SağlıkHABERLER

ÇEVRECİ PROTESTOCU YAŞAMINI YİTİRDİ.

Fransa’da nükleer atık dolu bir treni durdurma girişiminde bulunan protestocu yaşamını yitirdi.

Kimliği açıklanmayan 23 yaşındaki protestocu, raylar üzerine yatarak Almanya’ya gitmekte olan treni engellemeye çalışıyordu. Makinistin fren yaptığı, ancak başarılı olamayarak protestocunun bacağını kopardığı belirtiliyor. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan protestocunun, ameliyat için yakınlardaki bir hastaneye kaldırılırken öldüğü belirtiliyor.

Trendeki 175 ton nükleer reaktör atık, Fransa’da işlendikten sonra Almanya’ya geri gönderiliyordu. Atığın depolanacağı Gorleben’de cumartesi günü 4 bin 500 kişi protesto gösterileri düzenlemişti. Almanya’daki nükleer karşıtı kampanyacılar, Gorleben’deki depolama tesislerinin güvenli olmadığını savunuyor. Trenin buna rağmen yola çıktığını haber alan Fransız protestocular, pazar günü yavaşlatma eylemleri düzenledi. Bu gruplardan biri kendilerini raylara zincirleyerek treni 2 saat kadar geciktirdi.

Ülkenin doğusundaki Avricourt yakınlarında meydana gelen ölümcül kaza sırasındaysa bir diğer grup, raylara yatarak treni durdurmaya çalışıyordu. Trenin sahibi olan Fransız SNCF demiryolu şirketinden bir yetkili, verdiği demeçte, makinistin duramadığını gören diğer protestocuların zamanında uzaklaştığını, ancak birinin rayların üzerinde kalmaya devam ettiğini söyledi.

Fransa ve İngiltere’yle yapılan anlaşmalar gereği Almanya bu iki ülkeye işlenmek üzere nükleer atık gönderiyor. Anlaşma gereği Almanya, işlenmiş atıkları geri almaya mecbur.