Genel SağlıkHABERLER

KALP HASTALIKLARININ ALTIN REÇETESİ

ABD’de yaşayan dünyaca ünlü kalp cerrahı Mehmet Öz, kalp ve damar hastalıklarından korunmak için çeşitli tavsiyelerde bulundu.

Kalp sağlığı için hafta en az 3 kez 20 dakika egzersiz yapmanın önemini vurgulayan Dr. Mehmet Öz, en az 7 saat uykunun da şart olduğunu belirtti.

Dr. Öz, kalp ritmini düzene sokmak için haftada 3 porsiyon balık ve günde yaklaşık 30 gram ceviz yemenin faydalı olduğunu kaydetti.

Dr. Mehmet Öz’ün kalp için önerdiği 6 püf noktası şöyle:

1- Egzersiz:Her türlü fiziksel faaliyet LDL (kötü kolesterol) seviyesini düşürür, HDL (iyi kolesterol) seviyesini artırır, kalbi kuvvetlendirir. Optimal sağlık için haftada en az 3 kez 20 dakika kalp ve damar faaliyetini artırıcı egzersiz yapmak gerekir.

2- Balık, fındık ve ceviz:
Balık, fındık ve ceviz gibi omega-3 (iyi yağlar) yağ asitleri yüksek gıdalar, kandaki trigliserid seviyesini düşürür, kalp ritmini istikrara sokar. Yeterince omega-3 almak için haftada 3 porsiyon balık ve günde yaklaşık 30 gram ceviz yemek gerekir.

3- İyi uyku: 7 saatten az uyku damar yaşlanmasını ve kalp krizi riskini artırır. Her gece deliksiz en az 7 saat derin uyku uyumak gerekir.

4- Sigara: Kalıtsal etkenlerin kalbi nasıl etkilediğini kontrol etmek olası değil, ancak yaşam tarzı kararı önemli. Sigara ve tütün sadece kalp krizi riskini artırmakla kalmıyor, diğer hastalıklara da davetiye çıkarıyor.

5- Stres:Stres kalp hastalıklarının en çok önlenebilir nedeni. Stresi rahatlama yoluyla azaltmaya çalışmak ve meditasyon kalp sağlığını korur.

6- Testler: Kalp krizi riskini azaltmak için vücut değerlerini bilmek önemli. Kolesterol, tansiyon ve fiziksel (EFOR- en yüksek kalp ritmi seviyesi ve dinlenmedeki seviye) testler doktorların sağlayacağı danışmanlık için gerekli.