Genel SağlıkHABERLER

BÖYLE TUTUKLAMA DOSTLAR BAŞINA

Nazilli Verem Savaş Dispanseri kaçan hastayı savcılığa ihbar etti. Böylece ilk kez, bulaşıcı hastalık tedavisini yarıda bırakıp kaçan hasta için tutuklama kararı çıktı.

Türkiye’de ilk kez, bulaşıcı hastalık tedavisini yarıda bırakıp kaçan hasta için gıyabi tutuklama kararı çıktı. Toplum sağlığını tehdit eden hasta bugün çıkarılacağı mahkemede tutuklanıp, 6 aya kadar hapisle yargılanacak ve aynı zamanda tedavi edilecek.

DİRENÇLİ

akciğer tüberkülozuna yakalanan Nazillili M.C, bulaşıcı olan ve toplum sağlığını tehdit eden bu hastalığının tedavisini yarıda bırakıp kaçınca, Türkiye’de ilk kez bir hasta için giyabi tutuklama kararı çıkarıldı. Nazilli Verem Savaş Dispanseri’nin ihbarı üzerine Nazilli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebiyle, mahkemece gıyaben tutuklanan M.C.’nın, yaklaşık 2 ay tedaviden sonra 3 Ağustos’ta tedaviden kaçtığı öğrenildi.

Hasta sanık M.C. önceki gün yakalanıp tedavi gördüğü hastanaye getirildi. M.C bu sabah da Nazilli İkinci Asliye Ceza Mahkemesi’nde mevcutlu olarak yargılanacak. Firari hasta M.C. için Nazilli Verem Savaş Dispanseri’nde Uzm. Dr. Seren Arpaz, Nazilli Cumhuriyet Savcılığına yazdığı ihbarda özetle şöyle denildi:

TÜBERKÜLOZLU

‘Dispanserimiz hastalarından 191994 protokol no’lu 1956 doğumlu M.C., yayma akciğer tüberkülozu tanısıyla 23.10.2003’te tedaviye alındı. Genel durumunun bozuk olduğu için iki ay süreyle İzmir Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde yatarak tedavisi sağlandı. Hastane çıkışında dispanserimiz denetiminde Yenipazar Sağlık Ocağı’nın katkılarıyla tedavisine doğrudan gözetimli olarak devam edildi.

GİDER DEVLETTEN

Ancak hasta 20.01.2004’de nereye gittiğini söylemeden Yenipazar’dan ayrıldı. Sağlık ve Emniyet teşkilatının hastayı bulma girişimleri sonuçsuz kaldı. 18.6.2004’te dispanserimize kendiliğinden başvuran evsiz barksız hastanın tüm giderleri dispanserimiz ve Nazilli Verem Savaşı Derneği’nce karşılanarak hasta yeniden tedaviye alındı. Ancak 3.8.2004’te tedaviyi yeniden terk etti.

MASUMLARA YAYIYOR

En kısa sürede tedavisine yeniden başlanmazsa; hastadaki basiller direnç kazanacak, bu durumda tedavi maliyetleri en az 100 kat artacak ve bu kez topluma dirençli basil yaydığı için hastayla aynı havayı soluyan masum insanlar dirençli basile enfekte olacaklar. Böylece bu masum insanların, tedavi şansları daha baştan yarı yarıya azalacak.

GEREĞİNİ YAPIN

Tedavisi için olağanüstü çaba gösterilen bu hasta tedavisini terk ettiğinden dolayı, toplum sağlığı açısından büyük bir tehlike oluşturuyor. Toplum içinde eğlence yerleri, toplu taşıma araçları gibi yerlerde etrafa basil saçarak enfeksiyonu yayıyor. Hastamız M.A. hakkında gereğinin yapılmasını arz ederim.’

6 AY HAPİS

Ayrıca Cumhuriyet Savcısı İbrahim Çiçek, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ‘bulaşıcı hastalık mikrobu taşıyanların, hem kendi ve hem de toplum sağlığının korunması açısından tutuklanabileceğine’ ilişkin 5. maddesi (e) bendine atıfla bir de dava açtı. Bu sabah saat 09.00’da Nazilli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne çıkarılacak olan M.C.’nin tedavisi kaldığı yerden sürecek. Ancak halkın sağlığını tehlikeye düşürmekten dolayı da 6 ay hapis istemiyle yargılanmaya başlanacak.

ABD de tutukluyor

Sağlık Bakanlığı eski Verem Savaş Daire Başkanı olan Doç. Dr. Şeref Özkara, bulaşıcı hastalığı olup da, tedaviden kaçan hastaların başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerde, mahkeme kararıyla ve zorla tedavi edildiklerini bildirdi. Özkara, şunları söyledi: ‘Doğrudan gözetimli tedavi hastalara her doz ilacın, bir görevli tarafından bizzat içirilmesidir. Hava yolu ile ve tamamen rastlantı eseri olan verem bulaşmasının önlenmesinde yapılması gereken en önemli şey hastaların tedavisidir.’

Haber: Süleyman Demirkan
Kaynak: Hürriyet