Genel SağlıkHABERLER

SSK’NIN TALEBİ AİLEYİ ŞOK ETTİ

Lösemi hastalığına yakalanan küçük Esin’i yurtdışına göndermek için toplanan SSK Yönetim Kurulu’ndan onay çıktı ancak SSK’nın istediği bir rapor ailede şok etkisi yaptı.

Köse Ailesi, bir yandan mevzuat nedeniyle tedavisi yapılamayan yedi yaşındaki kızları Esin Köse’yi yaşatmak için mücadele verirken, diğer yandan da kamuoyu baskısıyla Esin’i yurtdışına gönderme kararı alan SSK’nın çıkardığı bürokratik işlemlerle uğraşıyor. Aylardır süren mücadeleye rağmen ortadaki tek gerçek, Esin’in zamanının giderek daraldığı.

Yaşam savaşı veren Esin’in yüzü, SSK’ya açtığı davayı kazanınca güldü. SSK, kararı temyiz edince, dosya Yargıtay’a gitti. Temyizden çıkacak sonucu bekleyen SSK, yoğun kamuoyu ve medya baskısı üzerine Yönetim Kurulu’nu toplayıp, Esin’i yurtdışına gönderme kararı aldı. Ancak ‘Esin’in hastalığının Türkiye’deki hastanelerde tedavisinin mümkün olup olmadığı, yurtdışında tedavi edilip edilmeyeceği’ yönünde rapor istedi.

SSK’nın kararını 1 Eylül’de öğrenen Köse Ailesi, rapor talebi üzerine şaşkına döndü. SSK hastanelerinden rapor almak için koşturan baba Ahmet Köse, SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Servet Karahan’ın yaptığı açıklamayla ise şok yaşadı. Servet Karahan’ın, bir televizyon kanalında ‘Esin’in lösemi değil kemik iliği tembelliği hastası’ olduğunu söylediğini belirten

Ahmet Köse, ‘Bizim için, ‘Gazete gazete dolaşacaklarına kızlarının raporlarını çıkarsınlar’ diyerek, hakaret etti.

Bizim mücadelemiz Esin için, medyanın desteği de bunun için’ dedi. Rapor alabilmek için Marmara Üniversitesi ile Okmeydanı Hastanesi arasında mekik dokuduğunu söyleyen Köse, bürokratik işlemler yüzünden Esin’in tedavisinin geciktiğini belirtti.

İlik nakli Türkiye’de yapılacak

Esin Köse, tedavi için yurtdışına gönderilmesi halinde bu kez gündeme naklin nasıl yapılacağı gelecek. SSK Sigorta İşlerinden Sorumlu Genel Müdür Sait Ersoy, Esin’in yurtdışına sadece uygun iliğin bulunması için gönderileceğini, naklin ise Türkiye’de yapılacağını söyledi. İlik Bankası’na kayıt yaptırıp, uygun iliğin aranması için talep edilen 2 bin doların Köse Ailesi’ne ödenemeyeceğini bildiren Ersoy, şöyle konuştu: ‘SSK’nın yurtdışı tedavilerinde ödediği ücretler belli. Bunlar hastane masrafları, yol masrafları ve harcırah. Mesela Esin’in Amerika’ya gitmesi durumunda günlük 66 dolar, Almanya’ya gitmesi durumunda günlük 134 Mark, Avusturya’ya gitmesi durumunda ise 925 Şilin, İsveç’in ise günlük ücreti 429 İsveç Kronu ödenecek.’

Haber: Gül Kireklo
Kaynak: Akşam