Genel SağlıkHABERLER

OKUL FOBİSİNE DİKKAT

Prof. Dr. Abdülkadir Çevik, ilköğretim çağındaki çocukların yeni bir sınıfa başlamasının, her başlangıç gibi heyecan verici olduğunu belirtti.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Çevik, ilköğretim çağındaki çocukların yeni bir sınıfa başlamasının, her başlangıç gibi heyecan verici olduğunu belirtti.

Çevik, bu çocukların, ilk kez aile dışında bir ortama girdiklerini ve anne baba dışında başka kişilerin gözlemi altında yaşamlarını devam ettireceklerini belirtti.

Bunun çocuklar üzerinde “kaygı” yarattığını dile getiren Çevik, çocuklarda bir de aileden, özellikle anneden ayrılmaya bağlı olarak “ayrılık kaygısı” görülebileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Çevik, “Çocuk o güne kadar yeterli bir güven duygusuyla yetişmiş, büyümüşse anneden ayrılma çok daha kolay olur. Ama bu konuda bir yetersizlik söz konusuysa aşırı bağımlı bir yapısı varsa ayrılık çok daha zor olabilir” diye konuştu.

Okul döneminde aileden ayrılmanın çocuklarda “okul fobileri, uyku düzensizliği, davranış bozuklukları” gibi bir takım sorunları ortaya çıkarabileceğini söyleyen Çevik, ailelerin okul açılmadan önce çocuklarını okula yavaş yavaş alıştırmalarını önerdi.

Okulu Sempatik Hale Getirin

Çocuklarla, okulu sempatik hale getirecek şekilde iletişim kurulması gerektiğini kaydeden Çevik, ailelerin, çocuklardaki davranış değişikliklerine dikkat etmeleri, buna göre önlem almaları ve gördükleri olumsuzlukları bir uzmana danışmaları gerektiğini kaydetti.

Çevik, ailelerin, okul açılmadan önce çocukları okula götürmelerini, okulu tanıtmalarını ve okulun ilk gününde de ailelerin çocuklarla okula gitmelerini önerdi.

Prof. Dr. Çevik, “Anne babanın rahat oluşu, tedirgin olmayışı çocuğa da yansır ve çocuk da daha rahat okula alışabilir. Anne baba tedirgin, kaygılı olursa, çocuğun kaygısı da artar. Anne babalar çocuklarından ayrılmayı güzel güzel becerebilirlerse çocuklar da ayrılır” diye konuştu.