Genel SağlıkHABERLER

TÜP BEBEKTE GELİŞME

Ege Üniversitesi Tüp Bebek, Aile Planlaması ve İnfertilite (Kısırlık) Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Tavmergen tüp bebek uygulamasında sperm sayısı ile ilgili bir sorun olmaması halinde 35 yaş altındaki kadınlarda gebelik şansının yüzde 40’lara kadar yükseldiğini belirterek şunları söyledi: “Yeni evre, yumurta alındıktan sonra spermle döllenerek elde edilen embriyonun tüpteki kalış süresi ilaç ve cihazlardaki gelişmeler sayesinde beş güne kadar uzadı. Embriyo sayısı yeterli olanlarda bu bekleme süresinin uzaması sayesinde daha sağlıklı ve kaliteli embriyo elde edilmesi sağlanıyor.

Böylece gebelik şansı da yüzde 50-55’lere kadar yükselebiliyor. Hiç spermi olmayanlarda ise testislerden alınan hücre ile bu süre sayesinde gebelik şansı yüzde 40 olabiliyor.”

Tüp bebek ve mikroenjeksiyon yöntemleri dışında çok daha basit ve ilaçlı tedavi yöntemleri ile de gebelik şansı olduğunu anlatan Tavmergen, “Her kısırlıkta tek çözüm tüp bebek değildir. Tüp bebek kısırlık tedavi yöntemlerinden sadece biridir” dedi.

Erkekte sperm sayısı az, kadında ise tüpleri kapalı ya da tüp-yumurta ilişkisi bozuksa tüp bebek yöntemine başvurulduğunu söyleyen Tavmergen, tüpleri kapalı sanılan birçok kadının aslında tüpteki yapışma nedeniyle gebe kalamadığını bunların da ilaçla tedavi edildiğini, tüp bebek uygulamasına gerek kalmadığını bildirdi. Tavmergen Türkiye’de kadınlarda miyomlara bağlı kısırlıklar, dış gebelik ve tüp yapışıklıklarının kısırlık nedenleri içinde yüzde 80 olduğunu kaydetti.