Genel SağlıkHABERLER

BEYİN CERRAHİSİNDE YENİ YÖNTEM

Gamma Knife yöntemi sayesinde riskli bölgelerdeki beyin tümörleri ve damar bozuklukları ışında tedavi edilebilecek.

Gazi Üniversitesi’ne alınan Gamma Knife cihazıyla tedavi bir seansta gerçekleşiyor. Seans süresi tümörün büyüklüğüne göre 30 dakika ile 3 saat arasında değişiyor. Yoğun bakıma genellikle ihtiyaç duyulmuyor. Hasta tedaviden hemen sonra evine ve gündelik hayatına geri dönüyor.

İsveç’te geliştirilen ve 4 milyon 800 bin dolara satın alınan cihazın tanıtımı, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yapıldı. Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Şükrü Aykol’un, tedaviye ilişkin sinevizyonla bilgi verdi. Buna göre, hastanın kafası bir başlıkla sabitleniyor ve 201 cobalt kaynağından çıkan ışın, belirlenen noktaya gönderiliyor. Işınlar tam hedefe odaklandığı için hastanın beynindeki tümör dışı diğer sağlıklı bölgeler radyasyondan etkilenmiyor. Bu cerrahi yöntem, özellikle “küçük ve orta boy” kabul edilen 3 cm’e kadar tümörlerin tedavisinde tercih ediliyor. Gamma Knife cerrahisi daha önce tedavisi mümkün olmayan veya çok riskli bulunan derindeki tümörlerin tedavisini mümkün kılıyor. Tedavi bir seansta gerçekleşiyor. Seans süresi tümörün büyüklüğüne göre 30 dakika ile 3 saat arasında değişiyor. Yoğun bakıma genellikle ihtiyaç duyulmuyor, hasta tedaviden hemen sonra evine ve gündelik hayatına geri dönüyor.

“BASİT, HIZLI, ACISIZ YÖNTEM”

“Tedavi sırasında hastanın hiçbir acı veya rahatsızlık hissetmeyeceğini” söyleyen Aykol, “Bu cerrahi tekniği, basit, hızlı ve acısızdır” dedi. Aykol, tedavi sırasında hastanın kafatası açılmadığı için “komplikasyon riskinin azaldığını, tedavi maliyetinin düştüğünü ve hastanın yaşam kalitesinin artığını” anlattı. Aykol, Gamma Knife’ın tüm dünyada yaklaşık 180 tıp merkezinde, Türkiye’de de yalnız Marmara Üniversitesi Hastanesi’nde uygulandığını ifade ederek, bugüne kadar çok başarılı sonuçlar elde edildiğini kaydetti. Tedavi ücretinin 6 milyar 750 milyon lira olduğu ve sosyal güvencesi olan kişilerin kurumlarınca karşılandığını kaydeden Aykol, yurtdışındaki maliyetin yaklaşık 25 bin dolar civarında olduğunu dile getirdi. Aykol, Türkiye’de uygulanan ekonomik fiyat sayesinde Ortadoğu ve Kafkasya’daki hastaları buraya çekmek istediklerini ifade etti. Aykol, bir soru üzerine Gamma Knife cerrahisinin, diğer cerrahi yöntemlerine göre, “yoğun bakımda kalış süresi, komplikasyonlar, antibiyotik ve diğer ilaç masrafları, hastanın işgücü kaybı ve rehabilitasyonu” gözönüne alındığında daha ucuz olduğunu dile getirdi. Aykol, yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de her yıl 14 bin kişide daha Gamma Knife cerrahisi ile tedavi edilebilecek beyin vakalarının görüldüğünü belirtti.