Genel SağlıkHABERLER

YURT GENELİNDE MEME TARAMASI

Sağlık Bakanlığı 81 ile gönderdiği talimatla, meme kanseri görülme sıklığının % 30 düşürülmesi için yurt genelinde tarama programı başlatıyor.

Bakanlık, meme kanseri görülme sıklığının % 30 düşürülmesi için tarama programı başlatıyor.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar illere gönderdiği genelgede, kadınların meme taramasından geçirilmesi talimatını verdi.

Kanserin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Ünüvar, kanserin artan önemi ve maliyetinin erken teşhis ve tanıyı ön plana çıkarttığını söyledi.

Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğu ve kadınlarda kansere bağlı ölümlerde birinci sırada yer aldığını kaydeden Ünüvar, “Kadınlarda meme kanseri ile toplumsal düzeyde mücadelenin ana amacı meme kanserine bağlı ölüm hızının düşürülmesidir. Bunu sağlayabilmek için etkinliği kanıtlanmış tek yöntem ise mamografi ile taramadır.” dedi.

Kanser kontrolünde topluma yönelik meme kanseri çalışmaları sırasında uyulması gereken kurallar ve standartları oluşturduklarını bildiren Ünüvar, kadınlara yönelik mamografi meme taramalarında belirlenen standartlara uyulmasını istedi.

Ünüvar, tarama yapılacak merkezlerin fiziksel, insan gücü, eğitim yönünden desteklenmesi talimatı verdi. “Kadınlarda Meme Kanseri Taramaları İçin Ulusal Standartları”na göre, 50-69 yaş grubu kadınlar mamografi meme taramasından geçirilecek.

Mamografi filmleri iki radyoloji uzmanı tarafından ve birbirinden bağımsız olarak değerlendirilecek.

Taramanın etkili olması yani meme kanseri görülme sıklığının % 30 düşürülmesi için hedef nüfusun % 70`ten fazlasının taramaya katılacak