Genel SağlıkHABERLER

‘KATIK’TAN ‘FAST FOOD’A

Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu, Türk toplumunun yiyecek tarzı olan ‘katık’ın, ABD tarafından sağlıksız beslenme şekli olan ‘fast food’ adıyla dünyaya sunulduğunu savundu.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu, Türk toplumunun yiyecek tarzı olan ‘katık’ın, ABD tarafından sağlıksız beslenme şekli olan ‘fast food’ adıyla dünyaya sunulduğunu savundu.

Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu, Türk toplumunun hayat şekli ve sosyal yapısı incelendiğinde hazır sağlıklı beslenme alışkanlığı olan “katığı” yüzyıllar öncesinden tüketmeye başladığını ve Osmanlı’dan bu yana devam eden katıkla beslenme şekline ABD tarafından sahip çıkıldığını öne sürdü.

Doç. Dr. Elmacıoğlu, “fast food” adıyla piyasaya sürülen ve daha çok öğrenciler ve gençler tarafından tüketilen sandviç, hamburger, cips, gofret gibi sağlıksız besin sisteminin, sağlıksız nesil yetişmesine neden olduğunu kaydetti.

Katık olarak bilinen peynir, çökelek, soğan, yufka ve diğer ekmek arası yiyeceklerin hem ekonomik hem de sağlık yönünden tercih edilir bir beslenme şekli olduğunu kaydeden Elmacıoğlu, şöyle konuştu: “Özellikle ABD’linin hızlı beslenme sistemi adını verdiği ‘fast food’, her geçen gün artan bir tüketim şekli olarak önümüze çıkıyor. Türk toplumunun yiyecek tarzı ‘katık’, ABD tarafından sağlıksız beslenme şekli olan ‘fast food’ adıyla dünyaya sunuluyor. Yani, Amerika bizim ‘katık’ dediğimiz yiyecek sistemini kopya edip, gıda endüstrisi içinde hızla gelişen bir sektör haline getirerek sağlıksız bir beslenme sistemi olarak piyasaya sürdü. “

Elmacıoğlu, ‘fast food” ürünlerinin çoğunun kırmızı et ürünlerinden yapıldığını belirterek, bu ürünlerde sodyum, kolesterol ve özellikle doymuş yağ oranlarının yüksek olduğunu bildirdi.

‘Fast food’ tarzı yiyeceklerin ileri yaşlarda tansiyon, kalp damar hastalıkları, mide, göğüs, bağırsak ve pankreas kanseri riskini artırdığını da kaydeden Elmacıoğlu, “Bu sağlıksız yiyecekler yerine Türk mutfağının sağlıklı ve beslenme değeri yüksek olan yiyecekler tüketilmedir” dedi.