Genel SağlıkHABERLER

TELEVİZYON İZLEMEK ŞİŞMANLATIYOR

Yeni Zelandalı bir ekip tarafından yapılan araştırmada, çocuklukta ve gençlikte çok televizyon seyretmenin, erişkinlikte aşırı kilo alınmasına neden olduğu bildirildi.

Yeni Zelandalı bir ekip tarafından yapılan araştırma, The Lancet sağlık dergisinde yayımlandı. Araştırmada çok televizyon seyretmenin, vücut egzersizleri yapılmaması, şeker ve soda tüketimi gibi alışkanlıkları kazandırdığı belirlendi ve bunların uzun vadedeki sonuçları üzerinde duruldu.

HASTALIK RİSKLERİNİ DE YÜKSELTİYOR

Bu konuyu inceleyen Yeni Zelanda’daki Dunedin Üniversitesi doktorlarından Robert Hancox ve ekibi, Otago bölgesinde doğan 1000 kişiyi 26 yaşına kadar izledi. Araştırmada, çocuk ve gençken günde 2 saat ya da daha fazla televizyon izleyenlerin sigara içme, şişman ve yüksek kolesterollü olma riskinin daha çok olduğu ortaya çıktı. Bu kişilerde ayrıca kalp ve solunum rahatsızlıklarıyla da karşılaşabildikleri belirlendi.

Araştırmada, günde 2 saatten fazla televizyon seyreden 26 yaşındaki bu gençlerden yüzde 17’sinin aşırı kilolu olduğu, yüzde 15’inin kolesterol seviyesinin çok yüksek olduğu, yüzde 17’sinin tütün ürünleri tükettiği belirtildi.

ÇOCUKLARI HEDEFLEYEN BESİN REKLAMLARI YASAKLANMALI

Araştırmayı değerlendiren Boston’daki Harvard Tıp Okulu Çocuk Doktoru David Ludwig, araştırmanın çocukları hedef alan besin reklamlarının yasaklanmasının doğru olduğunu gösterdiğini ifade etti. David Ludwig, “Bu araştırmayla, çocuklukta televizyon izlemeyi sınırlandırmaya yönelik önlemlerin ve beslenmeyle ilgili çocuklara yönelik reklamların yeni bir nesil obez olmadan önce yasaklanmasının doğru olduğu ortaya çıktı” dedi.

Doktor Ludwig, tütün reklamlarının yasaklanmasının bunun ilk örneği olduğunu da vurguladı.