Genel SağlıkHABERLER

AİLE HEKİMLERİ 4 BİN HASTAYA BAKACAK

Sağlık Bakanlığı’nın bir süredir üzerinde çalıştığı, “Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Kanun Tasarısı” Meclis Başkanlığı’na gönderildi. Peki tasarıda neler var?

Sağlık Bakanlığı’nın bir süredir üzerinde çalıştığı, “Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Kanun Tasarısı” Meclis Başkanlığı’na gönderildi.

Tasarıya göre, pilot uygulamada görev alacak hekimler en az bin, en çok 4 bin kayıtlı hastaya bakacak. Aileler, bakanlığın belirlediği sürenin dolmasıyla birlikte hekimini değiştirme imkanına da sahip olacak ve verilen sağlık hizmetlerden dolayı para talep edilmeyecek.

Aile Hekimliği Yasa Tasarısı, 3 maddeden oluşuyor. Tasarıda, hekim ile birlikte hemşire, ebe ve sağlık memuru da aile sağlığı elemanı alarak sayılıyor.

Düzenlemeye göre Sağlık Bakanlığı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlerine bağlı olmaksızın, sözleşmeli olarak çalıştırmaya veya bu nitelikteki bakanlık personelini aile hekimliği uygulamaları için görevlendirmeye yetkili olacak.

Sağlık Bakanlığı gerekli gördüğü durumlarda kamu görevlisi olmayan uzman tabip, tabip ve aile sağlık elemanlarını Maliye Bakanlığı’ndan izin alarak sözleşmeli olarak çalıştırabilecek. Sözleşmeli olarak çalışan aile sağlık elemanları, kurumlarından ücretsiz izinli sayılacak.

Bu personel istediği takdirde eski görevine dönebilecek ve derece kaybına uğramayacak. Ancak, kadroya bağlı olarak görev yapan ve Sağlık Bakanlığı tarafından aile hekimi olarak görevlendirilenlere, döner sermayeden ek ödeme yapılmayacak.

Edip Ali Yavuz/Zaman