Genel SağlıkHABERLER

AIDS KONTROL ALTINA ALINAMIYOR

Burundi, Zambia, Güney Afrika gibi ülkelerde yapılan son araştırma korkunç gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi. Araştırmaya göre 38 milyon kişi HIV virüsü taşıyor.

AIDS hastalığı ve HIV virüsünün ne kadar yaygın olduğu konusunda açıklanan son rakamlara göre, hastalığın yayılmaya devam ettiği ve geçen yıl 38 milyon kişinin virüsü taşıdığı belirlendi.

Burundi, Zambia, Güney Afrika gibi ülkeler ilk kez ülke genelinde bir araştırma yapıldı

Bu, bir kaç yıl önce açıklanan rakamlara göre düşük olsa da, hastalığın kontrol altında olduğu anlamına gelmiyor. Rakamlar arasındaki fark, Birleşmiş Milletler AIDS Programı’nın yaptığı hesaplamaların yöntemini değiştirmiş olması.

HIV virüsü hakkında elde bulunan veriler, hamile kadınlar üzerinde doğum öncesinde yapılan testlere dayanıyor. Ancak bu, HIV virüsünün, o ülkede ne kadar yaygın olduğunun gerçek bir göstergesi değil daha çok bilimsel yöntemlerle hesaplanmış bir veri tahmini.

Burundi, Zambia, Güney Afrika gibi ülkeler ilk kez ülke genelinde bir araştırma yapıldı. Bu araştırma sonucunda AIDS’in ve HIV virüsünün ne kadar yaygın olduğu konusunda daha doğru bir sonuca ulaşıldı ve daha önce yapılan tahminlerin çok yüksek olduğu ortaya çıktı.

Kaç kişinin HIV pozitif olduğunu kesin olarak söyleyebilmek mümkün değil bu nedenle eldeki istatistikî bilgiler kullanılarak bir tahmin yapılıyor.

Gelecekte kaç kişinin AIDS ve HIV tedavisine ihtiyaç duyacağı kestirilemiyor

Birleşmiş Milletler AIDS Programı’nın bilim danışmanı Catherine Hankins, şu anda belirledikleri rakamın ulaşılabilecek en doğru veri olduğunu belirtiyor.

Hankins, “Elimizdeki istatistik bilgiler, açıkladığımız tahminler metodolojik olarak en sağlıklı çalışmanın sonucu. Bu sonuca ulaşmak için en son verileri, doğruya en yakın tahminleri kullandık. Ulaştığımız sonuçlar uzmanlar tarafından kontrol edildi ve doğrulandı” diyor ve ekliyor “Açıkladığımız sonuçlarla birlikte ‘doğruluk oranını’ gösteren verileri de açıklıyoruz.”

Kesin sonuçlara ulaşılamaması, hükümetlerin, yardım kuruluşlarının ve doktorların uzun dönemli planlar yapmalarını olanak vermiyor. Gelecekte kaç kişinin AIDS ve HIV tedavisine ihtiyaç duyacağı kestirilemiyor.

Eldeki verilerin en verimli şekilde kullanılması, bugüne kadar uygulanan önlemlerin ne kadar işe yaradığını belirlemeye ve sınırlı kaynakların bundan böyle hangi yönde kullanılması gerektiğine de rehber olacak.

Kaynak: bbcturkish.com