Genel SağlıkHABERLER

KÜRESEL FON HEDEFE ULAŞAMADI

Birleşmiş Milletler’in AIDS başta olmak üzere tüberküloz, sıtma ve benzeri tehlikeli hastalıklarla mücadelesi için hazırladığı Küresel Fon Projesi hedefine ulaşamadı.

Birleşmiş Milletler’in hastalıklarla mücadele birimi Global Fund – Küresel Fon tarafından hazırlanan hazırlanan projelerden beşte birinin hedefine ulaşamadığı açıklandı.

Bu açıklama, Küresel Fon’un, AIDS, tüberküloz, sıtma ve benzeri hastalıklarla mücadele etmek amacıyla 15 ülkede başlattığı ve 158 milyon dolara mâl olan 25 projenin değerlendirme raporunda yapıldı.

Bağış yapan özel kişi ve şirketlerle Batılı ülkeler tarafından desteklenen Fon’un hedefe ulaşamayan projelerinin sorumluluğu ise bu ülkelerdeki siyasî sorunlara yükleniyor.

Programı destekleyenlerin yapacakları bağışlar konusunda iki sene önce anlaşmaya varılmış, projeler ise bir yıl önce başlamıştı.

Ancak tüm projelerin başarıya ulaşamamış olması, bundan böyle daha fazla maddî destek bulamayabilecekleri anlamına geliyor.

Fon’un raporunda, sivil toplum kuruluşları tarafından yürütülen projelerin ülke hükümetlerinin yürüttüğü projelerden daha başarılı olduğuna dikkat çekiliyor ve devam etmekte olan projelerin uzatılmasının yeni projeler başlatmaktan daha fazla işe yaradığı belirtiliyor.

Sivil toplum kuruluşları tarafından yürütülen projelerin ülke hükümetlerinin yürüttüğü projelerden daha başarılı

Küresel Fon raporu

Hazırlanan projeler, AIDS hastası Kenyalı kadınlara yapılan 220 bin dolarlık yardım kampanyasından Çin’de tüberküloz hastalığıyla mücadele için harcanan 25 milyon dolara kadar çeşitlilik göseriyor.

Küresel Fon’un raporunda, yürütülen 25 projeden 12’sinin başarıya ulaştığı ya da olumlu şekilde ilerlediği ifade edilirken 8 projenin ilerleme gösterdiği ancak belirlenen hedeflere ulaşamadığı belirtildi.

Küresel Fonun projelerinden yaklaşık iki milyon buçuk milyon kişinin yararlandığı belirtilen raporda projelerin devamını sağlayabilmek için gereken kaynakların sağlanmasındaki sıkıntılara dikkat çekildi.

Kaynak:bbcturkish.com