Genel SağlıkHABERLER

KUŞBURNU HER DERDE DEVA

İçerdiği yüksek C vitamani nedeniyle vücudun direncini arttıran Kuşburnu, aynı zamanda çekirdeğinde bulunan yağıyla da şifa dağıtıyor

Uzmanlar, kuşburnunun başta C vitamini olmak üzere, yüksek oranda B1, B2, E ve K vitaminlerini içerdiğini bildirdi. Kuşburnunun ana merkezi olarak bilinen Gümüşhane’de başta merkez ilçe olmak üzere Torul, Kürtün, Kelkit, Köse ve Şiran İlçelerinde bolca yetiştiğini belirten uzmanlar, “Kuşburnu, potasyum, sodyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum gibi elementleri içermesinin yanında, yüksek oranda şeker içermektedir” dediler.

Uzmanlar ayrıca, gıda sanayinde reçel, marmelat, püre, komposto ve çay olarak işlenen kuşburnunun, gıdaların zenginleştirilmesinde de (bebek gıdaları, değişik meyve suları, yoğurt, süt) geniş ölçüde kullanıldığını belirtti. Kuşburnu, ilaç ve kozmetik sanayinde de değişik amaçlarla kullanılıyor.

Kuşburnunun içerdiği yüksek C vitamini nedeniyle vücudun direncini artırdığı gibi, çekirdeğinde bulunan yağın güneşe karşı koruyucu özelliğe sahip olduğunu belirten kuşburnu çayı üreticisi Nadir Özer Kaya ise, kuşburnunun en çok çay ve marmelatının üretildiğini söyledi.

Kaya, “İçerdiği vitaminler nedeniyle kuşburnu çayı, yaz ve kış kullanılabilecek bir çay türüdür. Kış aylarında bilhassa grip ve nezle gibi hastalıklara karşı kuşburnu büyük bir koruyucudur. Yaz aylarında ise kuşburnu, çekirdeğinde bulunan yağ nedeniyle vücudu güneşe karşı koruyucu bir özelliğe sahiptir” diye konuştu.